Απόφαση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης



Η απάντηση που πρέπει να δώσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό κίνημα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου είναι η ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση στα σωματεία και επιμονή στη θέση του μαχητικού ριζοσπαστικού συνδικαλισμού. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών πρέπει να προβάλουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τις θέσεις μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με μοναδικό κριτήριο την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου και την προϋπηρεσία, την επιστροφή των κλεμμένων μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, την εναντίωσή μας στην επιβολή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και την άνοδο στην πρώτη θέση αυτών που έκλειναν την ΕΡΤ, απέλυαν καθηγητές και καθαρίστριες, έκλειναν νοσοκομεία, ήταν βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό σε σκάνδαλα όπως της Ζίμενς και της Νοβάρτις, συνεργάζονταν με τους ναζί της Χρυσής Αυγής δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που «δεν καταλαβαίνουν» ή που «δεν βγάζουν τα σωστά εκλογικά συμπεράσματα». Υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η οργή του κόσμου της εργασίας από το ξεπούλημα των ελπίδων, ιδιαίτερα όπως εκφράστηκαν με το μεγάλο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του ’15, η συνέχιση της εφαρμογής πολιτικών άγριας λιτότητας για να παραχθούν τα θηριώδη πλεονάσματα του 4,1%, δεν ήταν δυνατό να καταλαγιάσει με διακηρύξεις για συμβολικές “ελαφρύνσεις” και δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια».

Στην εκπαίδευση, η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές, η ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών, το προσοντολόγιο, η προώθηση της αξιολόγησης σχολείων και στελεχών εκπαίδευσης που στόχευαν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, οι συγχωνεύσεις δομών, η διαρκής πίεση για μείωση των θέσεων εργασίας με συγχωνεύσεις τμημάτων, το νέο λύκειο είναι σημαντικές πλευρές της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και τον Ο.Ο.Σ.Α. υιοθετώντας πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα για την εκπαίδευση. Έτσι στρώθηκε ο δρόμος στη ΝΔ να απειλεί με απολύσεις στο δημόσιο, 7ήμερη εργασία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ιδιωτική ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους, ιδιωτικά πανεπιστήμια, αξιολόγηση παντού και επιχειρηματικά σχολεία με δυνατότητα επιλογής διδακτικού προσωπικού.

Η μόνη εγγύηση είναι οι αγώνες των εργαζομένων. Με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να κερδίσουμε τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και την εφαρμογή της στα δύο τρίτα των δήμων της χώρας, την άδεια ανατροφής τέκνων 3,5 μηνών στις αναπληρώτριες μητέρες, την αναλογία 1/22 μαθητές ανά τμήμα. Όλα αυτά που αν και μακριά από τις διεκδικήσεις μας μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτές. Σε αυτή την προοπτική επιμείναμε ως Σύλλογος και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε απέναντι σε όλες τις φωνές μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που σπρώχνουν προς το συμβιβασμό.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Απαιτούμε:
  • Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση στην εκπαίδευση με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία κτήσης πτυχίου. Όχι στο «προσοντολόγιο». Κατάργηση του ν. 3848/2010, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.
  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).
  • Άμεση απόσυρση του ΠΔ 79, του νόμου για τις νέες δομές (εκτός από το άρθρο 120 – κατάργηση του ΠΔ152), των Υπουργικών αποφάσεων για το «νέο» δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, την ειδική αγωγή.
  • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου. Υπολογισμός του ωραρίου των νηπιαγωγών σε 45λεπτη βάση και όχι σε ωριαία. Μείωση του ωραρίου όλων των νηπιαγωγών – μείωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών της Α΄ θμιας.
  • Ανάκληση της συγχώνευσης του ΠΤΔΕ Πάτρας με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
  • Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου σε πάνω από τρία σχολεία. Ίδρυση και απόδοση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες. Επιστροφή του μαθήματος της θεατρικής αγωγής στην Ε’ και ΣΤ΄τάξη.
  • Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού. Η διαχείριση των χρημάτων των σχολείων να γίνεται από τα όργανα κάθε σχολικής κοινότητας (Σύλλογος Διδασκόντων, Σχολικό Συμβούλιο) και όχι από τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων.
  • Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα σε 1:15 στο Νηπιαγωγείο και  και 1:20  στο δημοτικό. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος σχολείου και νηπιαγωγείου. Κανένα τμήμα, πρωινό ή ολοήμερο, χωρίς το δάσκαλό του – όχι στην κατάργηση του δάσκαλου τάξης.
  • Ριζικός ορθολογισμός και μείωση της ύλης – νέα σχολικά βιβλία.
  • Πλήρης κάλυψη των κενών της παράλληλης στήριξης με έναν εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή και ταυτόχρονα πλήρη κάλυψη του μαθητή για όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα και με βάση τις οδηγίες των ΚΕΣΥ. 
  • Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε.
  • Ένα δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ) για κάθε Τμήμα Ένταξης και μία/ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη. Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών.
  • Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα.
  • Όχι στο φθηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, του κατακερματισμού της γνώσης και των αντικειμένων, των ταξικών φραγμών. Ενάντια στο ελιτίστικο σχολείο της «αριστείας», του θρησκευτικού προσηλυτισμού, της κατήχησης και των μεταξικής έμπνευσης μαθητικών παρελάσεων συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο της μορφωτικής ισότητας.

Προτείνουμε προ; τη 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο με βάση το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο. ξεκινώντας με την απόφαση μιας πρώτης 48ωρης απεργίας.

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου στηρίζει την προσπάθεια και δεσμεύει το επόμενο ΔΣ του Συλλόγου στην προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός με τους άλλους συλλόγους εκπαιδευτικών στην Κρήτη.

Να συνεχίσει τη λειτουργία της επιτροπής αναπληρωτών του συλλόγου η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστο δύο φορές το μήνα.

Να πραγματοποιεί συνεδριάσεις των οποίων η ημερήσια διάταξη θα είναι γνωστή στα σχολεία τουλάχιστον δύο μέρες νωρίτερα.

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.