Ειδική Αγωγή και διορισμοί



Ο αγώνας για τους 4500 διορισμούς δεν σταματά στην έκδοση του ΦΕΚ. Από την πλευρά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα επιδιώχθηκε η αναγωγή των μόνιμων διορισμών και της κάλυψης όλων των λειτουργικών αναγκών σε ζήτημα ελάσσονος σημασίας. Φυσικά και δεν ξεχνάμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην 84η Έκθεση Θεσσαλονίκης ο οποίος με τον πλέον επίσημο τρόπο παραδέχτηκε πως η πολιτική τους είναι να μην προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, αν δεν γίνει καταμέτρηση των αναγκών, στη Γενική Εκπαίδευση, παρά τις τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού αποτέλεσε ξεκάθαρη υποκρισία απέναντι στο Δημόσιο Σχολείο, καθώς μέχρι σήμερα οι προσλήψεις συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ξεπερνάνε τις 39.000, χωρίς να έχουν καλυφθεί ακόμη πλήρως όλα τα λειτουργικά κενά. Τα εκπαιδευτικά κενά σε όλη την επικράτεια είναι δεδομένα, υπαρκτά και επίσημα καταγεγραμμένα.

Έπειτα από την ανάρτηση των πινάκων ειδικής αγωγής, την Τετάρτη 20/11/2019, ήταν πολλές οι διαμαρτυρίες συναδέλφων αναπληρωτών που είχαν υποβάλει την αίτησή τους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κίνδυνο αποκλεισμού από τον ενιαίο πίνακα γιατί φέρονται ότι δεν πλήρωσαν έγκαιρα το απαιτούμενο παράβολο εξ’ αιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος και όχι από δική τους υπαιτιότητα. Συγκεκριμένα, αν και κατέθεσαν εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο ως τις 24 Μαΐου, όπως προβλεπόταν, δεν το πλήρωσαν έγκαιρα γιατί, όταν το εξέδιδαν, το σύστημα παραπλανητικά τους ενημέρωνε ότι έχουν περιθώριο πληρωμής του ως και ενάμιση μήνα μετά. Το υπουργείο Παιδείας αν και γνώριζε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα αυτό, κώφαινε μπροστά στο αίτημα των ομοσπονδιών.

Έτσι, φτάσαμε στις 13 Δεκέμβρη να δούμε την κατανομή των θέσεων για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή ανά βαθμίδα εκπαίδευσης αλλά και ανά ειδικότητα. Οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μέχρι πρότινος, ήταν πως οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβρη, για να απορροφηθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Με έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου παιδείας που αναφέρεται σε μεταφορά των πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία να εκτροχιαστεί επικίνδυνα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στο ζήτημα πάντως της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, εδώ και 4 μήνες περίπου, δεν έχει διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διορισμοί. Η ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης οργανικών θέσεων, που απαιτούνται για τον διορισμό στα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης ενώ ακάθεκτοι προχωρούν στην υλοποίηση των διορισμών αξιοποιώντας τα νομοθετήματα για τα οποία ο κλάδος έχει καταθέσει τις διαφωνίες του και παλεύει για την ανατροπή τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων,

Καλεί επιτέλους την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να:

  1. Συμβάλει ώστε τα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών) να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ σε νομοθετική ρύθμιση και να συμπεριληφθούν όλοι οι υποψήφιοι στους πίνακες που έχουν απορριφθεί λόγω μη έγκαιρης καταβολής παραβόλου.
  2. Βγει άμεσα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα της πραγματοποίησης των 4.500 προϋπολογισμένων μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
  3. Εντάξει στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα τις ιδρύσεις οργανικών θέσεων που απαιτούνται στα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης.
  4. Εντάξει στον προϋπολογισμό του 2020 κονδυλίου για την πραγματοποίηση διορισμών στην Ειδική Αγωγή σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες του 2019.
  5. Δρομολογήσει άμεσα όλους τους απαραίτητους μόνιμους διορισμούς στην γενική αγωγή και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το σύστημα που θα αξιοποιηθεί, τόσο για τους διορισμούς της γενικής αγωγής όσο και των προσλήψεων των αναπληρωτών της νέας σχολικής χρονιάς.

Η αδράνεια του υπουργείου παιδείας σε αυτό το χρονικό ορίζοντα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τον επόμενο Σεπτέμβρη να μην υπάρχει κανένας πίνακας στη γενική αγωγή ακόμα και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το κομβικό ζήτημα των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών ώστε η επόμενη χρονιά να μην είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Διεκδικεί
μόνιμους, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση στην εκπαίδευση με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία κτήσης πτυχίου.
Λεμέ Όχι στο «προσοντολόγιο».
Παλεύουμε για την κατάργηση του ν. 3848/2010, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013.

Καλεί τη ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε προγραμματισμό κύκλου γενικών συνελεύσεων για την οργάνωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και συντονισμό για απεργία.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας
 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.