6ος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ




O Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Λευτέρης Δασκαλάκης», σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σας καλούν να συμμετάσχετε στον 6ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Τύπος και Ουσία» (2019-2020).

Στον διαγωνισμό υπάρχουν πέντε κατηγορίες:
Α) Η πρώτη κατηγορία, αυτή του σχολικού εντύπου αφορά στις εφημερίδες και τα περιοδικά τάξεων ή σχολείων που έχουν εκδοθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα ηλεκτρονικά περιοδικά καθώς και όποια άλλη μορφή έντυπης αποτύπωσης μιας ομαδικής σχολικής εργασίας.

Β) Κατηγορία μαθητικού ρεπορτάζ ή φωτορεπορτάζ: Αφορά στην έρευνα γύρω από ένα θέμα ή εργασίες στο συγκεκριμένο είδος ρεπορτάζ το οποίο δημιουργείται από εικόνες και λεζάντες με σκοπό την εξιστόρηση ενός γεγονότος. Συνήθως αφορά σε φωτογραφικό υλικό και σε κάποιες περιπτώσεις βίντεο.
*Εκείνο το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο στο φωτορεπορτάζ είναι οι εκφράσεις στα πρόσωπα όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα καθώς και η εφευρετικότητα στις περιγραφές που συνοδεύουν τις φωτογραφίες .

Γ) Κατηγορία μαθητικής συνέντευξης. Συνέντευξη είναι η συζήτηση που έχει ένας δημοσιογράφος με ένα πρόσωπο ή πρόσωπα που για διάφορους λόγους έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού.
*Στόχος της συνέντευξης, του ρεπορτάζ, αλλά και γενικά της δημοσιογραφίας είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τη ματιά του προσώπου που την ερευνά.

Δ) Κατηγορία μαθητικού άρθρου. Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν οι εργασίες εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες δύο αλλά αποτελούν πρωτότυπες μορφές μαθητικής έκφρασης (χρονικά, αφιερώματα, λογοτεχνικές αναφορές) χωρίς υποχρεωτικά να αντιστοιχούν στον στενό ορισμό του «άρθρου».

Ε) Κατηγορία μαθητικού σκίτσου ή γελοιογραφίας. Περιλαμβάνει σχέδια προσώπων ή πραγμάτων με γελοιογραφικό ή άλλο περιεχόμενο με στόχο τον χιουμοριστικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Παρακαλούμε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις κατηγορίες Β,Γ,Δ και Ε που αναδεικνύουν την συμμετοχή ατόμων η μικρών σχολικών ομάδων, στην περίπτωση που το σχολείο δεν έχει εκδώσει μαθητικό έντυπο.
Οι πιο πρωτότυπες εργασίες θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Τα κρητικόπουλα» (τεύχος 2) και στον τοπικό Τύπο μέσα από συνεργασίες του Συλλόγου με αντίστοιχα ΜΜΕ.
Οι εργασίες μπορούν να παραδίδονται ή να αποστέλλονται ατομικά ή ομαδικά -με την υποσημείωση «Για το Διαγωνισμό Τύπος και Ουσία»- στις παρακάτω διευθύνσεις , μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020:

- Ταχυδρομική:
«Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας»,
Φοίνικος 16, 71305, Ηράκλειο.
- Ηλεκτρονική: typoskaiousia@gmail.com
Ηλεκτρονικά μπορείτε να διαβάσετε το περιοδικό «Tα κρητικόπουλα» (τεύχος 1) στον δικτυακό τόπο του Συλλόγου: www.typoskaiousia.gr
Παρακαλούμε τα έντυπα να αποστέλλονται και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή, εφόσον υπάρχουν και στις δύο, για την καλύτερη καταγραφή και ανάδειξή τους.

Ηράκλειο, 21 Ιανουαρίου 2020
Η Οργανωτική Επιτροπή


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.