Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου



Ο σύλλογός μας χτες, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση για το Γέρω - Δάσκαλο, Βασίλη Ιγγλεζάκη, του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος και συνδικαλιστής σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές για τον τόπο μας.

Για να δούμε όμως το δέντρο πρέπει να ξέρουμε και το δάσος...

Τα όργανα της Δικτατορίας το 1967, στην προσπάθειά τους να ποδηγετήσουν όσο πιο έντεχνα μπορούσαν τον ρόλο του δασκάλου, έβαλαν τον συνδικαλιστικό του φορέα, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Τους πρώτους μήνες μετά το πραξικόπημα τη διοίκησή της αναλαμβάνει νέο «διορισμένο» συμβούλιο. Στην πρώτη επέτειο της δικτατορίας, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας οργανώνει συγκέντρωση εκπαιδευτικών, στην οποία ομιλητής είναι ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Καλαμποκιάς , Υπουργός Παιδείας της χούντας έλεγε «Δεν θέλουμε σοφούς, θέλουμε πιστούς».
Με μια σειρά εγκυκλίων- διαταγών το καθεστώς επιδιώκει να καταστήσει τους εκπαιδευτικούς φερέφωνα του ιδεολογικού προσανατολισμού του.

Η επίκληση στις αξίες της παράδοσης σε συνδυασμό με την ιδεολογία του αντικομουνισμού αποτέλεσε το ιδεολογικό στήριγμα για αποκλεισμούς, ποινές και διώξεις των εκπαιδευτικών.

Ο Βασίλης Ιγγλεζάκης , που είχε πρωτοστατήσει μαζί με τον Βαγγέλη Πρωτοπαπαδάκη στη μεγάλη απεργία, 17 ημερών, των Δασκάλων, το 1963, απομακρύνθηκε από την προεδρία του Διδασκαλικού Συλλόγου, καθώς δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του καθεστώτος. Δεν ήταν ο άνθρωπος που θα έσκυβε το κεφάλι. Δεν ήταν εκείνος που θα έκανε εκπτώσεις στις διεκδικήσεις για το κοινό συμφέρον των συναδέλφων του.

Οι συνάδελφοι του εκτίμησαν την γεμάτη αξίες πορεία του. Έτσι, επανεκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες μετά την πτώση της δικτατορίας. Γιατί, όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά. Όπως λέει και ο μεγάλος Ρήγας Φεραίος.

Η πολυεπίπεδη δασκαλική, συνδικαλιστική, επιστημονική και κοινωνική παρουσία του Βασίλη Ιγγλεζάκη, στις μέρες μας που κυριαρχεί ο ατομισμός και η κριτική εκ του ασφαλούς, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την εκπαιδευτική κοινότητα και για τους ενεργούς πολίτες. Να υπηρετείς το δίκαιο, τους ανθρώπους, την επιστήμη, να αγωνίζεσαι για το κοινό συμφέρον, να ανοίγεις δρόμους, να δείχνεις αλληλεγγύη είναι τα μαθήματα που μας δίδαξε, μαθήματα ζωής.

Από το βήμα, εκ μέρους των εκπαιδευτικών ευχαριστήσαμε τον δάσκαλό μας για όλα όσα μας έδωσε και τον διαβεβαιώσαμε ότι, το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας και όλης της χώρας.

Χτες, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τον αναγορεύσαμε Επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου μας, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. , για την προσφορά σας στην εκπαίδευση από όποια θέση κι αν ανέλαβε στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.

Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του μας λέει ο Πεσταλότσι.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας
 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.