Εργατική Πρωτομαγιά



Tην Παρασκευή 1η Μάη τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώνουμε τις φωνές μας ενώνουμε τις ανησυχίες μας με όλους τους εργαζόμενους για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια πόλεμο και ρατσισμό. Σε μια περίοδο που εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να καταργούνται εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, η μνήμη επιστρέφει στα ορόσημα των εργατικών αγώνων . Στο Σικάγο του 1886 στη ρώσικη επανάσταση, που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την εκδήλωσή της και όπου για πρώτη φορά τα αιτήματα της εργατικής τάξης καθιερώθηκαν ως νόμοι του κράτους, στο Μάη του1936 και στην μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, η οποία βάφτηκε στο αίμα από τον μετέπειτα δικτάτορα Μεταξά.

Κατεβαίνουμε στο δρόμο όχι μόνο για να τιμήσουμε τις εργατικές παραδόσεις και τους αγώνες της τάξης μας αλλά και για να μην αφήσουμε να περάσει η νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της υγειονομικής κρίσης και οι πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέβαλαν στο λαό μας όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που λεηλάτησαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που μείωσαν δραστικά τις αποδοχές και της αγοραστική μας δύναμη, που οδήγησαν στη δραματική εκτίναξη της ανεργίας και στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που διέλυσαν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δομές δημόσιας υγείας, τα σχολεία, την κοινωνική πρόνοια, αναζητούν τρόπους για να εκβιάσουν και να απαιτήσουν νέες αιματηρές θυσίες για τους εργαζόμενους την επόμενη κιόλας ημέρα της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή η Παιδεία στενάζει κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, της αδιοριστίας των νέων συναδέλφων, της διάλυσης των υποστηρικτικών δομών, του νηπιαγωγείου, του ολοήμερου σχολείου, των τάξεων υποδοχής, της ειδικής αγωγής. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού επανέρχεται παρόλο που ο εκπαιδευτικός κόσμος την απέρριψε με συντριπτικούς όρους πριν από μόλις επτά χρόνια. Το υπουργείο εν μέσω πανδημίας φέρνει σε διαβούλευση το αντιδραστικό, αναχρονιστικό, νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο έχει μετατραπεί σε εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε απελάσεις ακόμη και μικρών παιδιών και σε κυνική χρησιμοποίησή τους σε παιχνίδια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την ΕΕ.

Η πάλη για να αλλάξουμε τον κόσμο, τα αιτήματα των εργατών εκείνων που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της εποχής τους είναι ακόμη πιο επίκαιρα σήμερα.
  • Στη βαρβαρότητα της φτώχειας απαντάμε με αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εργασιακή ασφάλεια, συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικό κράτος, Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλο το λαό. Παλεύουμε για ενιαίο 14χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο , με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση , δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με μόνιμο προσωπικό και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Απέναντι στην εξαθλίωση της ανεργίας απαιτούμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις απαντάμε καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, στα πρωινά τμήματα, με τάξεις υποδοχής και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ενάντια στο νεοναζισμό και τη φασιστική απειλή.
Η διαγραφή του χρέους, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό έλεγχο , είναι η απάντηση στις πολιτικές που απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν με την ίδια τους την ύπαρξη τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια των τραπεζιτών.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συσπειρωνόμαστε στα συνδικάτα , τιμούμε με αγώνες τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Tο ΔΣ προχωρά σε συμβολική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Παρασκευή 1η Μαΐου στις 11πμ, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της υγειονομικής απειλής.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος 

ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 

 Ο Γενικός Γραμματέας
ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.