Κανένας πρόσφυγας στον δρόμο! Κανένα παιδί εκτός σχολείου!



Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διώχνει χιλιάδες πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα σχετικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών διώχνει και οικογένειες με παιδιά, που εκατοντάδες από αυτά φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την ενέργειά της αυτή αξιοποιεί τη νομοθεσία και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα χρονικά όρια παραμονής των προσφύγων στις δομές.

«Επιχειρηματολογεί» για την υποστήριξη της πολιτικής της πως «θα απελευθερώσει θέσεις για να αποσυμφορήσει τα νησιά», αξιοποιώντας την απάνθρωπη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των συμφωνιών των ελληνικών κυβερνήσεων με ΕΕ και Τουρκία και του κανονισμού του Δουβλίνου. Λέει, με την κάλυψη της ΕΕ, πως τα χρήματα των σχετικών κονδυλίων αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, κόβει το ελάχιστο χρηματικό μηνιάτικο επίδομα των 90 ευρώ. Από την 1 η Σεπτέμβρη του 2020 οι αναλήψεις χρημάτων των αιτούντων άσυλο από προπληρωμένες κάρτες περιορίζονται για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών.

Καταγγέλλουμε, ακόμη, πως ο διωγμός των προσφύγων συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και γενικότερα για τις συνθήκες ζωής τους. Τέλος, κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για τη στέγασή τους, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην εργασία και διακυβεύονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Οι συνέπειες είναι τραγικές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Διεκδικούμε:

1. Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στον δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα

στέγασης και να ληφθούν όλα τα μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

2. Έξω οι ΜΚΟ από τη διαχείριση του προβλήματος. Με κρατική ευθύνη να παρθούν

όλα τα αναγκαία μέτρα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

3. Να υλοποιηθεί η καθολική κοινωνική ένταξή τους, με την εξατομικευμένη στήριξη

των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις

γνώσεις τους.

4. Κανένα παιδί εκτός σχολείου.

5. Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων

άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών και να μην

διακοπεί το μηνιάτικο επίδομά τους.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας
 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.