Εγγραφές μαθητών


            Η έλλειψη σχολικής στέγης ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση,  και αναδεικνύεται κάθε φορά έντονα την περίοδο των εγγραφών ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία της πόλης, μεγάλο μέρος των οποίων στεγάζεται σε νοικιασμένες ακατάλληλες αίθουσες και συχνά βρίσκονται χωρίς στέγη .

           Μέχρι το 2017 είχαμε τις κληρώσεις, τον αποκλεισμό των προνηπίων , την αναζήτηση από τους γονείς νηπιαγωγείου να δεχτεί το παιδί τους, ενώ πολλοί αναγκάζονταν να στρέφονται σε ιδιωτικές δομές.

          Μετά τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής από το 2017-18 στα Χανιά και μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης, έτσι η ίδια κατάσταση συνεχίζει να παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις ίδιες γειτονιές.

          Η πολιτεία αντί να φροντίσει να ιδρύσει καινούργια νηπιαγωγεία στις περιοχές που χρόνια τώρα τα νηπιαγωγεία τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες , αξιοποιεί τις Τριμελείς Επιτροπές που σαν αντικείμενο τους έχουν τη διενέργεια κλήρωσης ανάμεσα στα παιδιά που δεν χωρούν στο σχολείο της γειτονιάς τους.   Έτσι  οι κληρώσεις γίνονται πια  από θεσμοθετημένο όργανο.

          Και ο Δήμος Χανίων επέλεξε για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων την διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ, αναθέτοντας σε ιδιώτες να υλοποιήσουν με σκοπό το κέρδος την υποχρέωση του.

          Σύμφωνα με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη βουλή αναφέρεται ότι για τη λειτουργία των σχολικών µονάδων πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης , Αν δεν υπάρχει διαθέσιµη αίθουσα ο Προϊστάµενος της σχολικής µονάδας αποστέλλει πίνακα µε τα ονόµατα των νηπίων-προνηπίων που διαµένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου µε τις σχολικές περιφέρειες όµορων νηπιαγωγείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης κατανέµει τα νήπια-προνήπια από τον πίνακα στα όµορα νηπιαγωγεία, λαµβάνοντας υπόψη την απόσταση των νηπιαγωγείων από τη διεύθυνση κατοικίας των προνηπίων-νηπίων που έχει δηλωθεί. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ενηµερώνει τους γονείς και κηδεµόνες για τα νηπιαγωγεία εγγραφής. Τονίζουμε ότι η ίδια διαδικασία θα εφαρμόζεται και στις εγγραφές στην Α τάξη του δημοτικού σχολείου.

          Επί πλέον στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται  αύξηση  του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα από 22 σε 25 αδιαφορώντας  για τις συνθήκες στις οποίες θα γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία για να μην μιλήσουμε για την ποιότητά της.

          Αυτές οι διαχρονικές ελλείψεις έχουν αναδειχτεί από το Σύλλογό μας. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να υπάρχει μία θέση στο σχολείο της γειτονιάς του για κάθε μαθητή. Να ιδρυθούν νέα Νηπιαγωγεία όπου χρειάζεται για να μην εμφανίζονται φαινόμενα,  γονείς,  αναζητώντας θέση για το παιδί τους, να  προβαίνουν σε καταγγελίες εναντίον των εκπαιδευτικών για τις διαδικασίες των εγγραφών και των κληρώσεων, αμφισβητώντας τις ενέργειές τους, που φτάνουν  μέχρι το υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τον Συνήγορο του Πολίτη.

          Οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες, τις ανησυχίες και το άγχος των γονέων των μαθητών μας ειδικά όταν αυτοί βρίσκονται στο πρώτο σκαλί μιας νέας βαθμίδας. Ο αγώνας μας είναι κοινός για ένα σχολείο που θα σέβεται τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους. Ένα σχολείο χωρίς κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις όπου θα χωράνε όλοι οι μαθητές της σχολικής ζώνης και κανείς δεν θα χρειάζεται να μετακινείται σε όμορα σχολεία.

          Σήμερα οι συνθήκες που βιώνουμε στα σχολεία μας είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων όλων των κυβερνήσεων στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Τέτοιο είναι και το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση και μέσα στ' άλλα , αυξάνει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών από 22 σε 25 και τον ελάχιστο από 12 σε 15 στοχεύοντας στην μείωση των λειτουργικών αναγκών και προσλήψεων εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.

          Αυτό θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων και  υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών.

          Καλούμε τους γονείς να σταθούν στο πλάι μας το επόμενο διάστημα. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και της μη εφαρμογής στην πράξη των ρυθμίσεων που προβλέπει το αντιδράστικο, νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο όπως και τόσα άλλα νομοσχέδια που ενώ ψηφίστηκαν με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία στη βουλή δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!

 

Για το Δ.Σ.

        Ο  Πρόεδρος               
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ο  Γενικός Γραμματέας

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.