Καμία δήλωση πρόθεσης από νηπιαγωγείο για το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται, εκτός των άλλων, ο τρόπος επιλογής των νηπιαγωγείων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση για την εισαγωγή δραστηριοτήτων αγγλικής και των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών .

Παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής και της επιστημονικής κοινότητας, με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων που αλλάζουν το χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο, εισάγοντας διακριτά διδακτικά αντικείμενα στο πρόγραμμά του.

Με το Φ.7/ 76871 /ΓΔ4 επείγον έγγραφο στις 18 Ιουνίου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Π.Δ.Ε. καλούνται να ορίσουν ένα νηπιαγωγείο της περιφέρειας τους, για την πιλοτική εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας. Επισημαίνεται δε ότι τα νηπιαγωγεία που θα επιλεγούν για τη δράση αυτή πρέπει να είναι διαφορετικά από τα νηπιαγωγεία της πιλοτικής δράσης «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Στο έγγραφο δεν προβλέπεται συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων ως είθισται για την επιλογή προγραμμάτων. Η Διεύθυνση Π.Ε Χανίων ζητά από τις /τους προϊσταμένες/ους των Νηπιαγωγείων να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή χωρίς να απαιτείται καμία συλλογική διαδικασία, απαξιώνοντας το ρόλο του Σ.Δ. Αντ' αυτού με απλό ηλεκτρονικό μήνυμα έως τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, ζητείται να δηλωθεί η πρόθεση.

Αναγνωρίζοντας τους σκοπούς νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα της κυβέρνησης κατανοούμε ότι αναζητείται η συναίνεση ώστε να το χρησιμοποιήσει η πολιτική ηγεσία επικοινωνιακά.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συναινέσουν και πολύ περισσότερο να μην διεκδικήσουν να γίνει το σχολείο τους πεδίο εφαρμογής πιλοτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για το οποίο ο κλάδος αντιστέκεται και αγωνίζεται να καταργηθεί συνολικά.

Τα αποτελέσματα της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι ήδη εδώ με πληθωρικά τμήματα, μετακινήσεις μαθητών και χαμένες θέσεις εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού είναι το επόμενο.

Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι δύσκολος . Tο γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε δεν θα μας κάνει να καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να μείνει στα χαρτιά, όπως κάναμε και στο παρελθόν, το 2013-14 με την αξιολόγηση και πρόσφατα με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.

Χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν δίνεται.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.