Ορισμός εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο!


Ο ΣΕΠΕ Χανίων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει το αίτημα των Ενώσεων Γονέων και των ΕΛΜΕ και να ορίσει εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει ικανός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού και μάλιστα πολύ περισσότερος από όσον απαιτείται για τη στελέχωση των εξεταστικών κέντρων. Ειδικότερα για την περιφέρεια Κρήτης αναφέρουμε ενδεικτικά: τους δεκάδες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια καθώς και τους δεκάδες εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στελεχώνουν το Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Ηράκλειο, και τα μουσικά σχολεία του νησιού.

Ειδικότερα για την εξέταση του Γραμμικού και του Ελεύθερου σχεδίου δεν απαιτείται τα εξεταστικά κέντρα να διαθέτουν κανένα ειδικό εξοπλισμό. Οι ίδιοι οι μαθητές μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους από τα νησιά στην Αθήνα, δηλαδή απαραίτητα υλικά που είναι ευαίσθητα στην μεταφορά και δεν φτάνουν στα εξεταστικά κέντρα στην άψογη κατάσταση που απαιτείται με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην βαθμολογία των μαθητών. Οι εξετάσεις γίνονται σε τυπικές σχολικές αίθουσες, όπου ζητείται από τους υποψηφίους να τοποθετήσουν τις πινακίδες σχεδίασης, είτε του Ελεύθερου είτε του Γραμμικού Σχεδίου, που έχουν μεταφέρει από τον τόπο κατοικίας τους, πάνω σε δύο συνηθισμένα θρανία τάξης που έχουν ενωθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η μετακίνηση απαιτείται λόγω ειδικά διαμορφωμένων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστούν τοπικά, καθώς αυτό ήδη πραγματοποιείται για το μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» του τομέα Δομικών Έργων που εξετάζεται στα Εξεταστικά Κέντρα που υπάρχουν σε κάθε νομό.

Για την εξέταση των μουσικών μαθημάτων είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξεταστούν στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι ακουστικής, όπως το πολιτιστικό κέντρο του Ηρακλείου κ.α. Η αναγκαιότητα που προβάλλει το Υπουργείο να σταλούν ειδικοί εξεταστές από την Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο αλλά μοναδική επιλογή και με την πρόβλεψη της αποζημίωσης.

Αντίστοιχα για την εξέταση των ξένων γλωσσών που δεν εξετάζονται τοπικά δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός, από αυτόν, που χρειάζεται για το μάθημα των Αγγλικών, των οποίων η εξέταση διεξάγεται ήδη τοπικά. Όσο για το εξειδικευμένο προσωπικό γνωρίζουμε ότι στην Κρήτη, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει επάρκεια μόνιμων εκπαιδευτικών, που μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία ενός τοπικού εξεταστικού κέντρου για την εξέταση των ξένων γλωσσών ως ειδικού μαθήματος, αλλά και είναι πρόθυμοι να το κάνουν προς όφελος των μαθητών/μαθητριών.

Τα επιχειρήματα της Υφυπουργού ότι «το πρόβλημα είναι διαχρονικό γιατί χρειάζεται μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού» μας αποδεικνύουν ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, βάζουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον των μαθητών μπροστά στο κόστος που δεν θέλουν να αναλάβουν.

Ζητάμε να οριστούν τα εξεταστικά κέντρα των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο και να σταλούν εξειδικευμένες επιτροπές όπου χρειάζεται.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
 Ο Γενικός Γραμματέας

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.