Με σχολεία να υπολειτουργούν θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά



 

            Χτες, 24 Αυγούστου το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Στη συνάντηση, αφού αναπτύξαμε τόσο τις ψηφισμένες θέσεις των Γενικών Συνελεύσεων του συλλόγου μας, όσο και τη θέση μας σχετικά με τα λειτουργικά κενά, όπως αυτά προσδιορίζονται από τους αιρετούς, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση των σχολικών μονάδων του νομού αλλά και τον προγραμματισμό της διεύθυνσης εκπαίδευσης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

            Ζητήσαμε να  σταλούν όλα τα λειτουργικά κενά από τη διεύθυνση εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας, χωρίς περικοπές και παραλείψεις. Στηλιτεύσαμε τη στάση τόσο της σημερινής όσο και της απερχόμενης κυβέρνησης σχετικά με τους διορισμούς και τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή και γενική αγωγή με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτός διαδικασίας.

            Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στο νομό Χανίων θα υπάρχουν σχολικές οι οποίες δεν θα ανοίξουν εάν δεν καλυφθούν και τα 596 λειτουργικά κενά. Η πραγματοποίηση προσλήψεων σε ποσοστό 60%, με τα έως τώρα δεδομένα, θα κάνει ακόμη εντονότερο το πρόβλημα καθώς ο μεγάλος αριθμός λειτουργικών αναγκών του νομού θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά τμήματα σχολικών μονάδων να μείνουν κλειστά.

            Ζητήσαμε να δοθούν όλα τα λειτουργικά κενά από την πρώτη φάση προσλήψεων είτε αυτή είναι μικρή είτε μεγάλη ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι εκπαιδευτικοί να έχουν δικαίωμα βελτίωσης θέσης. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δήλωσε ότι στόχος της είναι να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα απορρίψει κανένα αίτημα βελτίωσης θέσης εκπαιδευτικού Γενικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής ή Παράλληλης Στήριξης παρά μόνο στην περίπτωση που της απαιτηθεί εγγράφως από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ή το υπουργείο.

            Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την αδυναμία κάλυψης των έκτακτων αναγκών της διεύθυνσης εκπαίδευσης με προσωπικό από τη διάθεση. Προτείναμε να ζητηθούν τουλάχιστον 10 δάσκαλοι και ακόμα τόσοι νηπιαγωγοί για τις άδειες.

            Θίξαμε το μεγάλο πρόβλημα της Παράλληλης Στήριξης και ζητήσαμε να υπάρξει παρέμβαση και από την πλευρά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης προς το ΚΕΣΥ σχετικά με τις διαγνώσεις των 12 ωρών και τις εισηγήσεις ανάθεσης εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης μέχρι και σε 3 μαθητές.

            Θέσαμε το οξυμένο ζήτημα της σχολικής στέγης το οποίο χρόνο με το χρόνο γίνεται εντονότερο σε επίπεδο νομού και η διεύθυνση εκπαίδευσης, αν και λειτουργεί γνωμοδοτικά και μόνο προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων του νομού Χανίων, οφείλει να εργάζεται εις όφελος των μαθητών.

            Ζητήσαμε να χωριστούν όλα τα  πληθωρικά τμήματα των 25 μαθητών με βάση τις αρχές της παιδαγωγικής και τις θέσεις των γενικών συνελεύσεων του κλάδου, τα οποία είτε είναι απομακρυσμένα είτε συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

            Καλέσαμε τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης να παρέμβει προς το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου σχετικά με τον χαρακτηρισμό των σχολείων του Έλους ως δυσπρόσιτα και να συμβάλει στην οριστικοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των νέων Τμημάτων Ένταξης που εκκρεμούν από το 2019.

 

Καθώς την φετινή χρονιά δεν είναι δυνατή η ενημέρωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης από τους αιρετούς και τα μέλη του ΔΣ, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του Συλλόγου μας, Μπονιαλή 13-19 – Εμπορικό Κέντρο Ερμής, την Πέμπτη και την Παρασκευή 7μμ με 9μμ έχοντας λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 

            Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εύχεται στους εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία. Όλοι μαζί θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε όσα μας αναλογούν και μας στέρησαν οι μνημονιακές πολιτικές που πλήττουν βάναυσα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και την ποιότητα των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως αυτά της υγείας και της παιδείας.

  

Για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος       
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
Ο  Γενικός Γραμματέας

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.