Υλοποίηση πρότασης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

 


Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του 7ου Δ. Σχ. Χανίων πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ ο σύλλογός μας αποτελείται από 1.253 μέλη. Τα πλαίσια που κατατέθηκαν προς ψήφιση έλαβαν 30, 9 και 2 ψήφους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε να υλοποιήσει την πρόταση της συνέλευσης.

Η Κυβέρνηση του Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση αδίστακτων, ανίκανων και αποτυχημένων που με τις εγκληματικές επιλογές της σε όλα τα επίπεδα μας, σπρώχνει στην καταστροφή. Δεν πήρε, αν και είχε όλο τον αναγκαίο χρόνο στη διάθεσή της, κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν πήραν κανένα μέτρο για να εξασφαλίσουν την ομαλή «επανεκκίνηση» της οικονομίας. Δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για με την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων διασφαλίζοντας την υγεία και τη ζωή των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Έβαλαν σε απόλυτη προτεραιότητα τη σωτηρία του δικού τους προγράμματος της διάλυσης δηλαδή του δημόσιου σχολείου και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Περιέκοψαν δαπάνες και διορισμούς εκπαιδευτικών, στρίμωξαν τα παιδιά 25 έως και 30 σε μια τάξη επιμένοντας στην ατομική ευθύνη και προτείνοντας ως μοναδικό μέτρο προστασίας τη μάσκα. Αποτελεί τραγικό δείγμα της αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής πολιτικής το γεγονός ότι τον Ιούνιο, που ο αριθμός των κρουσμάτων περιοριζόταν σε μονοψήφιους αριθμούς ημερησίως, τα σχολεία λειτούργησαν με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα, ενώ σήμερα, που τα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο πάνω από 300 καθημερινά, τα σχολεία λειτουργούν με τμήματα ασφυκτικά γεμάτα.

Δρέπουν τους καρπούς των επιλογών τους. Μόλις μέσα σε μια εβδομάδα από τη λειτουργία των σχολείων 94 σχολεία και τμήματα έχουν κλείσει λόγω του κορονοϊού. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων βασίζονται στον παραλογισμό και τις ανεπάρκειες του υπουργείου Παιδείας και επιχειρούν να ρίξουν όλη την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων στους εκπαιδευτικούς. Καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε την τρέλα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Οι σχεδιασμοί του υπουργείου, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις αιθουσών και προσωπικού, επιβάλλουν τη διαρκή ανάμειξη παιδιών παραβιάζοντας τους κανόνες αποστασιοποίησης. Ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να παραβιάζουν τα ωράριά τους και να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς αναλαμβάνοντας υπευθυνότητες, όπως οι «υπεύθυνοι COVID», που ούτε τους αναλογούν ούτε έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτές. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε την παράνοια ακροδεξιών και συνομωσιολόγων που είτε αρνούνται την ύπαρξη της ασθένειας και επιτίθενται φυσικά και λεκτικά στους εκπαιδευτικούς για τη μάσκα είτε μας απειλούν με μηνύσεις σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα, απαλλάσσοντας φυσικά την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Οι δήμοι και περιφέρειες, πιστοί ακόλουθοι της κυβερνητικής πολιτικής, νίπτουν τας χείρας τους ρίχνοντας την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση, όταν οι ίδιοι δεν πράττουν απολύτως τίποτε για την ενίσχυση των σχολείων. Για την ακρίβεια κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιδεινώσουν την κατάσταση. Συγχωνεύουν σχολεία ενώ οι μεταφερόμενοι μαθητές εξακολουθούν να στοιβάζονται στα λεωφορεία σαν τις σαρδέλες λες και δεν συμβαίνει τίποτε. Οι πολλαπλές τους αποτυχίες τους κάνουν να επαναφέρουν τη συζήτηση για ένα νέο lockdown προετοιμάζοντάς μας για μια γενίκευση της εξ αποστάσεως. Θεωρούμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναιρεί το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση αποκλείοντας χιλιάδες παιδιά από αυτή. Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε την αντίθεσή μας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση ζητά να μας αξιολογήσει. Η προσπάθειά της θα έχει την τύχη όλων των προηγούμενων. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού που ετοιμάζει η Κεραμέως θα μας βρει μπροστά της και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με τους εμπνευστές της. Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί σε κανένα σχολείο.

Οι μαθητές όμως απαντούν με καταλήψεις. Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η συκοφαντία ότι τάχα οι μαθητές «αντιδρούν στη μάσκα» και όταν δεν πιάνει αυτό, ακολουθούν οι απειλές του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι κλητεύσεις της αστυνομίας στα σπίτια τους. Είμαστε μαζί τους μαθητές χωρίς ναι μεν αλλά. Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε ολόψυχα τις μαθητικές καταλήψεις.

Αντί να ενισχύσουν την εκπαίδευση κρατούν τα λεφτά για τους κολλητούς τους επιχειρηματίες. Οι μάσκες που θα έδινε δωρεάν ο Μητσοτάκης στους μαθητές αποδείχτηκαν πιο άχρηστες και από τις επιλογές τους και γελοιοποίησαν διεθνώς την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες εισέπραξαν τα χρήματα για το τίποτα.

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται στο σύνολο της οικονομίας. Η ανάπτυξη που υποτίθεται ότι θα έφερνε η ΝΔ, έχει μετατραπεί σε ύφεση της τάξης του -15%. Ο πολυδιαφημιζόμενος νέος δανεισμός από την ΕΕ, δεν πρόκειται να φέρει παρά νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, με περικοπές συντάξεων, μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη λεηλασία για χάρη των ξενοδόχων, των εταιριών ενέργειας, των εργολάβων κλπ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μάς λένε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για το ποια πολυεθνική ή ποιος εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας θα εξασφαλίσει για τον εαυτό του τα υποτιθέμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου. Μας καλούν να αποδεχτούμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών με αγορές νέων πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ΜΕΘ και τα σχολεία μας στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Ζητάμε να ακυρωθούν τώρα τα εξοπλιστικά προγράμματα και να διατεθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια για τη σωτηρία του λαού, της υγείας του, της ζωής του, της δουλειάς του και των παιδιών του.


Καλούμε τη ΔΟΕ να κηρυξεί άμεσα 48ωρη απεργία για να αντιπαλέψουμε τις κυβερνητικές πολιτικές. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι εμείς και τα παιδιά μας δεν θα κινδυνεύσουμε.


  1. Πραγματοποίηση 3ωρης στάσης εργασίας την Δευτέρα 28/9 τις ώρες 11πμ-2πμ και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μαθητικές καταλήψεις στις 11:30 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

  2. Κοινή απεργιακή κινητοποίηση με τον κλάδο της υγείας στις 15 Οκτώβρη. Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας και οργανώνουμε κοινή σύσκεψη με τα σωματεία της πόλης κύρια αυτά της υγείας για την οργάνωση της ημέρας εκείνης ως ημέρα γενικής εργατικής δράσης.

  3. Συμμετοχή στην αντιφασιστική απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 7 Οκτώβρη στις 10:30 π.μ. την ημέρα έκδοσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής απαιτώντας την παραδειγματική καταδίκη τους.

  4. Συμμετέχουμε στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στις 7μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενάντια στην επίσκεψη στα Χανιά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάκλ Πομπέο.

  5. Συμμετοχή στην πρωτοβουλία να παιχτεί στα Χανιά η θεατρική παράσταση «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» που στηρίζεται στην αγόρευση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θ. Καμπαγιάννη. Η εκδήλωση εντάσσεται στην καμπάνια για την καταδίκη της ΧΑ.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα (12 – 15) και άμεση χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολικών αιθουσών.

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών με αποκλειστικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Αυξημένος αριθμός έως και διπλασιασμός  των προσλήψεων  λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων.

  • Όχι στις 3μηνες συμβάσεις, προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

  • Όχι στις ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών. Μονιμοποίηση καθαριστριών, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού (νοσηλευτικού, γενικών καθηκόντων κλπ) Διάθεση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) σε καθημερινή βάση και δωρεάν για όλους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό).

  • Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην έναρξη της χρονιάς και στη συνέχεια περιοδικά δειγματοληπτικά.

  • Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία. Δια ζώσης διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο με μαθητές και εκπαιδευτικούς παρόντες.

  • Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά.

  • Εξασφάλιση επιπλέον δρομολογίων λεωφορείων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των μαθητών.

  • Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για ευπαθείς ομάδες. Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που αναγκάζει τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να γυρίσουν στα σχολεία.

  • Aπεργία αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.