Πολυτεχνείο 1973 – Μέρα μνήμης – Νέοι αγώνες

 



Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό της νεολαίας και συνολικά του ελληνικού λαού ενάντια στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς. Tα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο αγώνας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, παραμένουν επίκαιρα. Η εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73 δείχνει πως οι κοινωνίες δεν συμβιβάζονται, παλεύουν, διεκδικούν, καταδικάζουν και ανατρέπουν κάθε πολιτική που δρα σε βάρος τους όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου μένει στη μνήμη μας σαν την κορύφωση των αγώνων του λαού για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα ενώ υπέφερε από την ανέχεια και τη φτώχεια. Η αντίσταση στη δικτατορία οργανωνόταν μέρα με τη μέρα. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο... », «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα», δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.

Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, μίας εξέγερσης σταθμού η οποία καθόρισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά καθόρισε και όλο αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταπολίτευση. Στεκόμαστε απέναντι στη λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση με «εντέλεσθε» και εγκυκλίους που στερούνται σχεδιασμό και στοχοθεσία για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας εν μέσω πανδημίας.

Ο αγώνας για εργασία, για ποιοτική , δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που επέφεραν δεινά στη χώρα μας παραμένει αταλάντευτος.

Φέτος, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τον αγώνα του λαού να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις εγκλεισμού και περιορισμού. Η προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλλει να τιμήσουμε την επέτειο προτάσσοντας την προστασία των συναθρώπων μας και των αγαπημένων μας. Εις ένδειξη μνήμης αποφασίζουμε:

  • Να εκδoθεί ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο

  • Να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα ηρώων του Πολυτεχνείου στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

  • Να ηχογραφηθεί ολιγόλεπτο ηχητικό μήνυμα από μαθητές του δημοτικού

  • Να αναρτηθούν 3 πανό σε κεντρικά σημεία των Χανίων με συνθήματα και μηνύματα για το Πολυτεχνείο

  • Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με κάθε πρόσφορο μέσω.

Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. (Νικηφόρος Βρεττάκος)

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.