Με συλλήψεις και πρόστιμα «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

 



Η φετινή «παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών», στην Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το κράτος με 14 προσαγωγές, 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε γυναίκες που έκαναν δράση για τη μέρα αυτή. Επί 5 ώρες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο Α.Τ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το λόγο κράτησης.

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο, δείχνοντας ότι το κράτος επί κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων που δεν άλλαξαν τίποτα προς όφελος των εργαζομένων γυναικών) δεν αποτελεί στήριγμα των κακοποιημένων ούτε έχει την πρόθεση να βοηθήσει καμιά γυναίκα, είτε αγωνίζεται στο δρόμο και τη δουλειά, είτε κακοποιείται στη σφαίρα του «ιδιωτικού άβατου» του σπιτιού.

Στις γυναίκες της δουλειάς ζητείται να αφιερώσουν τη ζωή τους για την πολύπλευρη στήριξη της οικογένειας, φτάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται κυριολεκτικά θυσία με τραγική κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, ενώ στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έρχονται με σταθερό ρυθμό στην επικαιρότητα. Η καραντίνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες κλείνοντας κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιητές στο ίδιο σπίτι.

Η κυβέρνηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων και  τα όργια της καταστολής, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι περιορισμένες ΜΕΘ, οι πετσοκομμένοι πόροι στο φετινό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία, η μειωμένη προστασία της υγείας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ελαχιστοποιημένη φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία συνοδεύονται και από περιορισμό της ελευθερίας της εργαζόμενης κοινωνίας, καταστολή, τρομοκράτηση, πρόστιμα, απόπειρα του κράτους να ελέγξει τα συνδικάτα και τους αγώνες τους, απαγόρευση κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας.

O ΣΕΠΕ Χανίων καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού, που δέχτηκαν οι συλληφθείσες, θα στηρίξει τον αγώνα που θα χρειαστεί στη
συνέχεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κατοχυρωθούν στοιχειώδη
δημοκρατικά δικαιώματα και θα συνεισφέρει στην υπεράσπιση του άρθρου 11
του Συντάγματος, που δεν καταργείται από την Πράξη Νομοθετικού
Περιεχομένου.


Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών έχουν καταρχήν ταξική προέλευση σε μια ταξική κοινωνία, γι’ αυτό παλεύουμε αταλάντευτα για μια μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα για γυναίκες και άντρες. Μέσα από αυτήν την πάλη και σε αυτήν την προοπτική μπορεί να σταματήσει και η ταξική αλλά και η φυλετική βία κατά των γυναικών. Άρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.


Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε  όλες στις αγωνίστριες.

  • Να αρθούν όλες οι κατηγορίες

Να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
O Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.