Κανένας εκπαιδευτικός διορισμένος αιρετός

 



Η υπουργός Παιδείας, από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, αδυνατεί αντιληφθεί ότι πρέπει να λειτουργήσει σε ένα δημοκρατικό κράτος. Αντί να αποδεχτεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου που της γύρισε την πλάτη, με 95% αποχή, στη διαδικασία που επέβαλε για ανάδειξη αιρετών, προχωρά, εμμονικά και βαθιά αντιδημοκρατικά, στην πολιτική επιλογή να αντικαταστήσει τους αιρετούς με διορισμένα μέλη σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας.

Με δεδομένη τη μη αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας - παρωδίας και της σταθερής στάσης του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων του Συλλόγου μας που δήλωσαν ότι δε θα αποδεχθούν να διοριστούν «αιρετοί», όσοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι», καταθέτοντας τις παραιτήσεις τους, αφού δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις απόσυρσης που είχαν καταθέσει, επέλεξε την ξέφρενη πορεία στον ολισθηρό δρόμο της νομοθέτησης, της παράκαμψης της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, και δη τις ευρωπαϊκές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη η συμμετοχή τους και θεμελιώδες στοιχείο διαφάνειας και νομιμοποίησης των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων που εξετάζουν θέματα υπηρεσιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε αδυναμία κατανόησης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε και θεωρεί ότι με 5% συμμετοχή στην Π.Ε. , λιγότερο από 2% στα Χανιά «εκφράστηκε το σώμα» και εκλέχτηκαν αιρετοί, παρά το γεγονός ότι 40 μέρες μετά τις εκλογές παρωδία για κάποιο άγνωστο λόγο δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο του στις 7-12-20, αναβάλλει για δεύτερη φορά τις προγραμματισμένες εκλογές για Υ.Σ σε όλους τους άλλους χώρους του Δημοσίου ενώ με απόφασή της κ. Κεραμέως στις 15-12-20 αναβάλλονται οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στο Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.  του  Υ.ΠΑΙ.Θ. Τέλος, στο ίδιο ν/σ εξοβελίζονται οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων από το Δ.Σ της Σιβιτανείδειου Σχολή.

Η Υπουργός συνεχίζοντας με αυταρχική επιμονή τις αντιδημοκρατικές της πρακτικές, έφερε άρθρο με το οποίο αντικαθιστά τα αιρετά μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στην κυριολεξία με...όποιον βρεθεί. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι «εφόσον δεν είναι η δυνατή η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων λόγω μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τα εν λόγω συμβούλια συγκροτούνταιαπό ισάριθμους διευθυντές σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…»

Με τις αλλαγές αυτές παραβιάζεται το Π.Δ. 1/2003 που προβλέπει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, αφού οι τελευταίοι εξοβελίζονται από αυτά, πρώτη φορά μάλιστα μετά την καθιέρωση τους. Παραβιάζονται οι διατάξεις ακόμα και του Ν. 1264 που ορίζουν τις διαδικασίες αναπλήρωσης μελών που παραιτούνται ή δεν αποδέχονται.

Θεωρούμε τις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου ως μη γενόμενες. Δεν υπάρχουν εκλεγμένοι αιρετοί και κανείς δεν νομιμοποιείται να «οριστεί» εκπρόσωπος των εργαζομένων. Οι αιρετοί εκλέγονται και λογοδοτούν στους συναδέλφους τους.


Απαιτούμε:

  1. Να αποσυρθεί το άρθρο του ν/σ που προβλέπει την κατάργηση των αιρετών

  2. Να παραταθεί η θητεία των αιρετών, όπως έγινε σε όλα τα Υ.Σ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και να πραγματοποιηθούν εκλογές δια ζώσης όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν

  3. Να καταργηθεί η τροπολογία του ΠΔ 1/2003 που προβλέπει «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»


Το συνδικαλιστικό κίνημα, αναγνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις, τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης θα σταθεί ανάχωμα, για άλλη μια φορά, στα σχέδια για διάλυση του δημόσιου σχολείου σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για όξυνση των κοινωνικών και μαθησιακών ανισοτήτων, για συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για περιστολή της ίδιας της Δημοκρατίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν οποιαδήποτε ανάθεση από την πλευρά της Διοικήσης για την κάλυψη των θέσεων των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.


Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
 Ο Γενικός Γραμματέας
ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.