Παλεύουμε για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! Γενναία ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας-Παιδείας-Ασφάλισης!

 Το ΔΣ προχωρά σε κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Τρίτη 15 Δεκεμβρη στις 12πμ, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της υγειονομικής απειλής.



Έχει περάσει ήδη ένας μήνας καραντίνας και παρά τις απαγορεύσεις βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση στην εξέλιξη της πανδημίας. Ο απολογισμός είναι τραγικός. Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και οι ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα σχολεία με απόφαση της κυβέρνησης δεν θα επαναλειτουργήσουν πριν το νέο έτος. Επιβεβαιώνεται καθημερινά πόσο δίκιο είχαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τα σωματεία μας όταν ζητούσαν άμεσα μέτρα προστασίας με μείωση των μαθητών ανά τάξη και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όλους και ένταξη υγειονομικού προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα κυβέρνηση και υπουργείο κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το μόνο μέτρο που πήραν ήταν να αυξήσουν τους μαθητές ανά τμήμα σε 25, μάσκες και καραντίνα.

Καθημερινά αποδεικνύεται στα μάτια όλο και περισσότερων ότι η μόνη έγνοια αυτής της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων , των ΜΜΕ και των Κλινικαρχών. Τα επιτελεία της κυβέρνησης της ΝΔ δεν χάνουν ούτε στιγμή, προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλης της αντιλαϊκής ατζέντας.

Δεν το κρύβει άλλωστε καθώς η επιβεβαίωση αυτών των αντιδραστικών , νεοσυντηρητικών επιλογών έρχεται με την κατάθεση του οικονομικού προϋπολογισμού για το νέο έτος που ψηφίζεται στη βουλή την Τρίτη 15 Δεκέμβρη. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι περικοπές για την Υγεία. Αντί για κατεπείγουσα αύξηση των δαπανών για προσλήψεις προσωπικού και νέες ΜΕΘ, για να μην ξεπεραστεί το μαύρο ρεκόρ του Νοέμβρη μέσα στους κρύους μήνες του χειμώνα, περικόπτονται 600 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο και για την Παιδεία όπου η μείωση των δαπανών θα φτάσει το 7,7%.

Λεφτά όμως υπάρχουν για να επιδοτήσουν με εκατομμύρια την Aegean και τις διάφορες εταιρίες που λυμαίνονται τα αεροδρόμια, όπως επίσης υπάρχουν και για να μπορούν να δοθούν κρατικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με το σχέδιο Ηρακλής. Όχι όμως για τις συγκοινωνίες που καθημερινά χρησιμοποιεί ο κόσμος για να πάει στις δουλειές του.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μείωση στις δαπάνες για το υπουργείο Εργασίας για την κοινωνική ασφάλιση ανοίγοντας τον δρόμο για το πέρασμα των επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Που πάνε όμως τα λεφτά; Όσο μειώνονται τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, τόσο αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς για να παραγγελίες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για μαχητικά αεροπλάνα και φρεγάτες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επίθεση στην Δημόσια Εκπαίδευση και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που έχει κατατεθεί στη βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, η Υπουργός Παιδείας κατέθεσε αιφνιδιαστικά, χωρίς τον παραμικρό θεσμικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες , 2 τροπολογίες. Το υπ’ αριθμόν 114 άρθρο, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα συγκρότησης τοπικών πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, και τα 122-123 άρθρα, όπου προβλέπουν την αντικατάσταση των αιρετών με διορισμένα μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης.

Με το καθ’ αυτό νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση επιδιώκει μεγαλύτερη στροφή στην πρόωρη κατάρτιση για φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης, κατ’ εντολή του ΣΕΒ, γυρνώντας στην εποχή του «κάλφα», τότε που εκπαίδευση λογίζονταν τα απλήρωτα μεροκάματα των νέων.

Προφανώς η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξυπηρετεί πολιτικές επιλογές για «φθηνά», εργατικά χέρια και κατ’ επίφαση μόνο χρησιμοποιεί τη λέξη «Εκπαίδευση» σε αυτό το νομοσχέδιο.

Με τις τροπολογίες δε που εισάγει, είτε αδυνατεί να αντιληφθεί ότι είναι υπουργός σε ένα δημοκρατικό κράτος με κανόνες, είτε αποτελεί πεποίθησή της η κατάθεση και ψήφιση χουντικής κοπής νομοσχεδίων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Αντί να αποδεχτεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου που γύρισε την πλάτη, με 95% αποχή, στη διαδικασία που επέβαλε για ανάδειξη αιρετών, προχωρά, εμμονικά και βαθιά αντιδημοκρατικά, στην πολιτική επιλογή να αντικαταστήσει τους αιρετούς με διορισμένα μέλη σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας.

Με δεδομένη τη μη αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας - παρωδίας και της σταθερής στάσης του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που δήλωσαν ότι δε θα αποδεχθούν να διοριστούν «αιρετοί», όσοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι», καταθέτοντας τις παραιτήσεις τους, αφού δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις απόσυρσης που είχαν καταθέσει, οδηγείται με ξέφρενη πορεία στον ολισθηρό δρόμο της νομοθέτησης, της παράκαμψης της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, και δη τις ευρωπαϊκές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη η συμμετοχή τους και θεμελιώδες στοιχείο διαφάνειας και νομιμοποίησης των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων που εξετάζουν θέματα υπηρεσιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η πολιτική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, δεν περιορίζεται μονάχα στη χουντικής έμπνευσης τροπολογία που μετατρέπει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια δοτών μελών, αλλά ακόμα δίνει με το άρθρο 114 τη δυνατότητα στον Διευθυντή Εκπαίδευσης να καταρτίζει τοπικούς πίνακες για προσλήψεις εκπαιδευτικών ωρομισθίων «σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή… και υπάρχει έλλειψη υποψήφιων ωρομισθίων…». Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι, αφού προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής πρόσκλησης, σε κεντρικό επίπεδο, για περιπτώσεις σχολείων που δεν καλύπτονται από αναπληρωτές μέσα στη χρονιά, η συγκεκριμένη ρύθμιση τι ακριβώς καλείται να θεραπεύσει;

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως συνεχίζεται μεθοδικά το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων και των διαδικασιών πρόσληψης από την κυβέρνηση, που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης. Μήπως δεν τους ενδιαφέρει η διαφάνεια των πινάκων και δημιουργούν νέο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων, όπου θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό οι πολιτευτές και οι βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος; Μήπως κι αυτό το μέτρο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για διευθέτηση όλων των υποθέσεων των πολιτών από απλές υποθέσεις μέχρι προσλήψεις στο δημόσιο μέσα από τα βουλευτικά γραφεία; Μήπως επιστρέφουμε στις προσφιλείς μεθοδεύσεις της δεξιάς, που μέσα από τα ρουσφέτια και τις «γνωριμίες», απαξίωσαν και συρρίκνωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής και δημόσιας ζωής του τόπου; Μήπως τελικά ο βαθύτερος χτύπος της καρδιάς αυτής της Κυβέρνησης χτυπά αντίθετα από τους δείκτες της δημοκρατικής ιστορίας της χώρας μας;

Κάποτε το 114 (ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος) αποτέλεσε το σύνθημα μιας γενιάς και έδωσε το έναυσμα του αγώνα για δημοκρατία, σήμερα το άρθρο 114 του συγκεκριμένου νόμου αναδεικνύει το πισωγύρισμα σε αυτές τις εποχές, διανθισμένο με τη λογική των πορισμάτων «Πισσαρίδη» για σταδιακή απεμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας και του Κράτους τελικά από την υποχρέωση δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, «στέλνοντας» αρχικά τις προσλήψεις αναπληρωτών σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για «τοπικές» επιλογές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, αναγνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις, τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης θα σταθεί ανάχωμα, για άλλη μια φορά, στα σχέδια για διάλυση του δημόσιου σχολείου σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για όξυνση των κοινωνικών και μαθησιακών ανισοτήτων, για συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για περιστολή της ίδιας της Δημοκρατίας.


Απαιτούμε ΤΩΡΑ:


  • Απόσυρση του σχεδίου του προϋπολογισμού που διαλύει την Παιδεία και την Υγεία.

  • Γενναία χρηματοδότηση και μόνιμές μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Να μην περάσει ο προϋπολογισμός του 2021 που τη πιο κρίσιμη στιγμή βάζει μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα.

  • Απόσυρση των τροπολογιών και συνολικά του νομοσχεδίου που πλήττει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

  • Καταψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές, που οφείλουν να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες έχουν εκλεγεί.

  • Παράταση της θητείας των αιρετών και εκλογές δια ζώσης, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

  • Κανένας συνάδελφος δεν νομιμοποιεί τα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια με τη συμμετοχή του, ούτε ως «αιρετός», ούτε ως διορισμένος.

  • Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως «αιρετό» από τις εκλογές-παρωδία κι όσοι επιλέξουν τη συμμετοχή τους, κι όχι τον δρόμο της συλλογικής δράσης του Κλάδου, θέτουν τον εαυτό τους εκτός Κλάδου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μέλη των συλλόγων μας τα οποία δε θα ακολουθήσουν το συλλογικό κάλεσμα του κλάδου για μη συμμετοχή ως διορισμένα μέλη. Τα θεσμικά όργανα του κλάδου δε θα επιτρέψουν την κατάργηση του θεσμού του αιρετού και δε θα ανεχτούν ατομικές στρατηγικές.

  • Να αποσυρθεί το άρθρο του ν/σ που προβλέπει την κατάργηση των αιρετών

  • Να καταργηθεί η τροπολογία του ΠΔ 1/2003 που προβλέπει «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»


 Το ΔΣ προχωρά σε κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Τρίτη 15 Δεκεμβρη στις 12πμ, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της υγειονομικής απειλής.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

  ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.