Δεν αναλάμβουμε ή δεχόμαστε τον ορισμό στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

 


Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη φαρσοκωμωδία που έχει στήσει με αφορμή την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μετά τις «ψευδο-εκλογές» παρωδία της 7ης Νοέμβρη, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρέμεινε αμετανόητη, και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων προχώρησε σε κληρώσεις δήθεν εκλεγμένων για να καθοριστεί η σειρά εκλογής τους ενώ ανακοίνωσε αποτελέσματα σε μια προσπάθεια να επιβάλει «με το έτσι θέλω» την πολιτική του.

Συνεχίζει να γυρνάει την πλάτη στη συντριπτική – καθολική αποχή σύσσωμου του κλάδου με ποσοστό 95%, από τις «ψευδο-εκλογές», αφού δεν έλαβε υπόψη της τις καθολικές παραιτήσεις όλων των υποψηφίων. Ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Η διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη. Δεν υπάρχουν «εκλεγμένοι» αιρετοί και κάθε απόπειρα ορισμού τους είναι παράνομη. Οι αιρετοί είναι ήδη παραιτημένοι και η κυβέρνηση αυτό το γνωρίζει.

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε αδυναμία κατανόησης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε και θεωρεί ότι με 5% συμμετοχή στην Π.Ε. , λιγότερο από 2% στα Χανιά «εκφράστηκε το σώμα» και εκλέχτηκαν αιρετοί, παρά το γεγονός ότι 40 και πλέον μέρες μετά τις εκλογές παρωδία για κάποιο άγνωστο λόγο δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα.

Για αυτό έσπευσε μάλιστα να νομοθετήσει στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση το κατάπτυστο άρθρο 123 το οποίο του λύνει τα χέρια αφού δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να ορίζει μόνο του τους «αιρετούς» στα Υπηρεσιακά Συμβούλια «εφόσον δεν είναι η δυνατή η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων λόγω μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους».

Όταν η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πιθανή μη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020, καλούμε τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που κληθούν «πρόθυμοι» για τον σφετερισμό της θέσης του αιρετού να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και δημοκρατικής εκπροσώπησης των Συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις ντροπιαστικές αυτές θέσεις, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη.

Επειδή η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτω από αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καλούμε τους συναδέλφους να μην υποβάλλουν αιτήσεις, ούτε για τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, όταν αυτό ζητηθεί από τη διοίκηση και σε περίπτωση που ορισθούν από τη Διοίκηση να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις. Δε θα υπάρξει νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευτο-υπηρεσιακών Συμβουλίων από κανέναν συνάδελφο.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακυρηχθούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κανένας συνάδελφος μετά την παραίτηση των αιρετών δεν πρέπει να αναλάβει ούτε να δεχτεί την ανάθεση από την πλευρά της διοίκησης, τόσο για τη θέση του αιρετού όσο και για τη θέση των διορισμένων μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια αλλά ούτε και στα Διευρρημένα ΠΥΣΠΕ.

Για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Χανίων στο πλαίσιο της θέσης μας για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού ως θεσμού και τη μη αποδοχή των ψευδοεκλογών και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας και της συνακόλουθης παραίτησης όλων όσων το Υπουργείο ορίζει ως «εκλεγμένους» απαιτούμε την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών δια ζώσης και ως εκ τούτου εξακολουθούμε να τους θεωρούμε αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τα Δ.Σ. των Συλλόγων και τη Δ.Ο.Ε. και μπορούν να παρακολουθούν αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης ειδικά αυτών που χρειάζονται παρέμβαση του συνδικάτου, με την επισήμανση φυσικά ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή τους και παρουσία τους στα νόθα υπηρεσιακά συμβούλια (Κ.Υ.Σ.Π.Ε./Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Π.Ε.) που θα συγκροτηθούν τώρα υπό το νέο καθεστώς που εισήγαγε το Υπουργείο και όποιων θεμάτων απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Είναι σαφές ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ούτε με «αιρετούς» που είχαν δηλώσει ότι δεν είναι υποψήφιοι, ούτε με σφετεριστές της αιρετής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών αλλά ούτε και με διορισμένα μέλη (κάτω από συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής).

Στη δυσάρεστη περίπτωση που ενδέχεται «συνάδελφοι» να μην ακολουθήσουν τις απόφαση του ΣΕΠΕ Χανίων και της Δ.Ο.Ε. είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου με όσα προβλέπονται από το καταστατικό του Συλλόγου μας για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε:

  1. Να αποσυρθεί το άρθρο του ν/σ που προβλέπει την κατάργηση των αιρετών

  2. Να παραταθεί η θητεία των αιρετών, όπως έγινε σε όλα τα Υ.Σ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και να πραγματοποιηθούν εκλογές δια ζώσης όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν

  3. Να καταργηθεί η τροπολογία του ΠΔ 1/2003 που προβλέπει «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»

Το συνδικαλιστικό κίνημα, αναγνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις, τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης θα σταθεί ανάχωμα, για άλλη μια φορά, στα σχέδια για διάλυση του δημόσιου σχολείου σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για όξυνση των κοινωνικών και μαθησιακών ανισοτήτων, για συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για περιστολή της ίδιας της Δημοκρατίας

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
 Ο Γενικός Γραμματέας

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.