Εσωτερικός Κανονισμός – Ενδεικτικές οι ημερομηνίες

 



    Με έγγραφο του ο Περιφερειακός Διευθυντής ΠΕ&ΔΕ Κρήτης καλεί τους Συλλόγους διδασκόντων να αποστείλουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας σχολικών μονάδων έως 26/3. Το Υπουργείο Παιδείας που πεισματικά αρνείται να συζητήσει οποιοδήποτε από τα αναγκαία μέτρα που το εκπαιδευτικό κίνημα προτείνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, έρχεται σχεδόν στο τρίτο τρίμηνο πια του σχολικού έτους, και ζητά την κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Η κίνηση αυτή ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαία: σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή της «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που επιδιώκει να επιβάλλει το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η λειτουργία του σχολείου σήμερα ρυθμίζεται λεπτομερώς από τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει επιπλέον ανάγκη για εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Οι σχολικές μονάδες χρειάζονται τη δημιουργία και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, δημοκρατία στο σχολείο και καθοριστικό ρόλο παιδαγωγικής ευθύνης στους συλλόγους διδασκόντων, που δεν προάγεται από καμιά αξιολογική διαδικασία, αυταρχικά και έξωθεν επιβαλλόμενα πλαίσια λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

    Κατά την παρέμβαση των Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Συλλόγων σε συζήτηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης στο θέμα της σύνταξης του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας επισημάνθηκε πως η ίδια η Υπουργική Απόφαση δεν θέτει χρονικούς περιορισμούς στην ενέργεια αυτή και κατά συνέπεια η αναφορά της εγκυκλίου, που στάλθηκε από την ΠΔΕ Κρήτης, για καταληκτική ημερομηνία δεν μπορεί να είναι δεσμευτική. Παράλληλα, τονίστηκαν οι ενστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για αρκετές πτυχές του συγκεκριμένου ΦΕΚ 491/9-2-2021, όπως η σύνδεση του κανονισμού λειτουργίας με την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αλλά και τις αντιπαιδαγωγικές μεθόδους νουθέτησης των μαθητών μας σε παραβατικές συμπεριφορές.

    Στην τοποθέτησή του, ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε πως, η ημερομηνία της εγκυκλίου για τη σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού είναι ενδεικτική και όχι καταληκτική. Επομένως, ο Σύλλογος μας καλεί τα στελέχη εκπαίδευσης να μην ασκούν πιέσεις στους συλλόγους διδασκόντων για εσπευσμένες διαδικασίες σύνταξης εσωτερικού κανονισμού.

Καλούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή ΠΕ &ΔΕ Κρήτης να μην προτρέχει επιβάλλοντας χρονικά περιθώρια στην σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού.

Καλούμε τα σχολεία να μην προστρέξουν στη σύνταξη του «εσωτερικού κανονισμού». Από την ΥΑ για τον Κανονισμό Λειτουργίας δεν ορίζεται κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά αναφέρεται συνολικά για το έτος 2020 -2021. 

Υπενθυμίζει την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό http://doe.gr/%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83/

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος 

ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.