Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση με τη Δ/ντρια Εκπ/σης Ν. Χανίων

 


Στις 24 Αυγούστου το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων και συζήτησε ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα των σχολείων και το πλαίσιο των διορισμών.

Επισημάναμε ότι το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τα σχολεία μας με πολλά κενά και σε κατάσταση υπολειτουργίας εφόσον δεν πραγματοποιηθούν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το 100% των λειτουργικών αναγκών.

Ζητήσαμε να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης εγγράφως προς το υπουργείο με αίτημα την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρξει, στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, δύναμη 5-10 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι θα καλύπτουν βραχυχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών.
Ζητήσαμε στην Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών να δοθούν όλα τα κενά ανεξαρτήτως αριθμού προσλήψεων και σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί να δοθεί δικαίωμα βελτίωσης θέσεις σε όσους εκπαιδευτικούς καταθέσουν δήλωση, αίτημα στο οποίο συμφώνησε.

Για το τεράστιο πρόβλημα και την αναστάτωση τον αναβρασμό που δημιούργησε η προφορική οδηγία του υπουργείου σχετικά με την Παράλληλη Στήριξη και τον καθορισμό 2 εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης ανά σχολείο μας δήλωσε ότι οι διαρροές ισχύουν. Μας ενημέρωσε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην αρχή δεν ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου, αλλά μετά από παρέμβαση αναγκάστηκε να πράξει όπως της ζητήθηκε εις βάρος των μαθητών που χρήζουν ειδικής υποστήριξης και παρέμβασης, αποστέλλοντας τις ανάγκες για παράλληλες σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου:

Αναλυτικότερα, αντί για 204 δάσκαλοι παράλληλης στήριξης, δηλώθηκαν 110, αντί για 54 νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης, δηλώθηκαν 48, αντί για 36 σχολικοί νοσηλευτές, δηλώθηκαν 27 και αντί για 14 ΕΒΠ, δηλώθηκαν 13.

Σε σχέση με τα πληθωρικά τμήματα των 24 και 25 μαθητών δηλώσαμε ότι πλέον και κάτω από αυτές τις υγειονομικές συνθήκες πρέπει να χωρίζονται σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης έβαλε το θέμα του χωρισμού των τμημάτων με 26 μαθητές έπειτα από μετεγγραφή μαθητή.

Στάθηκε, στην απαράδεκτη κατ εμάς πρόταση, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη δέχονται μετεγγραφές μαθητών ακόμα και αν έχουν πλεονάζουσες αίθουσες, αλλά να διερευνούν πρώτα τη δυνατότητα εγγραφής των μαθητών τους σε όμορες σχολικές μονάδες. Επισημαινουμε ότι σύμφωνα με το πδ79/2017, οι μετεγγραφές γίνονται με ευθύνη του Δ/ντη -Προισταμενου . Σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει η Δ/νση .Όταν σε ένα τμήμα οι μαθητές υπερβούν το μέγιστο αριθμό τότε χωρίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διαταξεις.

Όσον αφορά τις διαδικασίες τοποθέτησης νεοδιόριστων το θέμα συζητήθηκε εκτενώς καθώς κατά τη γνώμη του ΔΣ μας πολλά ζητήματα θα προκύψουν με μια λάθος ερμηνεία και διαχείριση από την πλευρά του δοτού ΠΥΣΠΕ.

Βασικό σημείο συζήτησης ήταν ο τρόπος τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά "ΕΩΣ" και η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών αυτών στο υπόλοιπο διάστημα της σχολικής χρονιάς. Έτσι αποσαφηνίστηκε ότι, ο/η εκπαιδευτικός που τοποθετηθεί σε κενό "ΕΩΣ", αρχικά παίρνει τα μόρια του πρώτου σχολείου και από εκεί και πέρα λαμβάνει τα μόρια του σχολείου στο οποίο κλείνει τη σχολική χρονιά , και για το διάστημα από 21/6 μέχρι 31/8.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης όταν ερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα τοποθετήσει τους ισοψηφήσαντες εκπαιδευτικούς, δήλωσε ότι θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου παρακάμπτοντας όμως την παράγραφο περί κατάταξης σύμφωνα με την προϋπηρεσία, στο οποίο και διαφωνήσαμε.

Ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει στις ειδικές κατηγορίες σύμφωνα άλλωστε και με την κείμενη νομοθεσία.

Για τα μέτρα προστασίας και υποστήριξης των σχολικών μας μονάδων δε θέλησε να κάνει καμία δήλωση, αναφέροντας ότι περιμένει τις οδηγίες από το υπουργείο. Ως γνωστόν τη φετινή χρονιά το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να μειώσει εκ νέου τα κονδύλια στο προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες και φέρνει και στην Καθαριότητα τις 3ωρες συμβάσεις αφήνοντας πολλές σχολικές μονάδες για μεγάλα διαστήματα της μέρας χωρίς προσωπικό.

Στην ίδια λογική από όσο διαφαίνεται θα είναι και οι συνολικές προσλήψεις εκπαιδευτικών καθώς ήδη η Ειδική Αγωγή πλήττεται από όσες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ακολουθήσουν την οδηγία του υπουργείου.

Η σχολική χρονιά ξεκινά σε λιγότερο από μία εβδομάδα χωρίς σχεδιασμό και με συνεχείς περικοπές και μειώσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αναλώνεται σε ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων. Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τον κατ εξαίρεση συστηματικό έλεγχο (rapid test) των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Μόνο με τον συστηματικό δωρεάν έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών σε εβδομαδιαία βάση με κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία και των μαθητών μπορεί να υπάρξει πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων και την υγεία όλων μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.