Επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικά μέτρα για την ομαλή έναρξη των σχολείων

 


Η ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, μετά από 13 χρόνια αδιοριστείας στην Εκπαίδευση, είναι ημέρα γιορτής και πρώτης νίκης του εκπαιδευτικού κινήματος για τη διεξαγωγή μόνιμων μαζικών διορισμών.

Τα σχολεία μας ανοιγούν σε λιγότερο από είκοσι ημέρες, και στην επιφάνεια έρχονται ξανά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφαλή λειτουργία τους, τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, την λήψη των απαραίτητων μέτρων εντός και εκτός σχολικής μονάδας για την απρόσκοπτη έναρξη των μαθημάτων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρά τους 11.700 διορισμούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν καλύψε τον τεράστιο αριθμό λειτουργικών κενών που κάθε χρόνο καλύπτουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μόνο την περυσινή χρονιά εργάστηκαν 28.700 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ενώ οι φετινές συνολικές αποχωρήσεις από την εκπαίδευση ήταν 6.603. Σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από την εκπαίδευση ξεπερνούν κατά πολύ τις 46.000.

Στο σύνολό τους 787 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Δ/νσης Π.Ε. Χανίων και απολύθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος 2020-2021, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους, στοιχειωδώς, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα που εξακολουθεί να δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκαν ελλείψεις και κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή αλλά και στις υποστηρικτικές δομές (Ολοήμερα τμήματα- Τάξεις υποδοχής- Παράλληλη στήριξη- Κάλυψη αδειών).

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν πέρυσι και των 25.188 αναπληρωτών που προσλήφθηκαν την προηγούμενη χρονιά, η Υπουργός Παιδείας δεν παύει να αμφισβητεί την ανάγκη για κάλυψη όλων των αναγκών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Οι 4.500 διορισμοί δε στην Ειδική Αγωγή το 2020 για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια μαζί είναι σταγόνα στον ωκεανό. όταν οι προσλήψεις μόνο των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στα Ειδικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας ήταν πάνω από 1.688, ενώ για την υποστήριξη μαθητών με αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες προσλήφθηκαν πάνω από 7.661 εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης. Υπενθυμίζουμε ότι την περυσινή χρονία στα Χανιά, προσλήφθηκαν μόνο 119 δάσκαλοι και 30 νηπιαγωγοί για Παράλληλη Στήριξη αφήνοντας αρκετούς μαθητές με διάγωση από το ΚΕΣΥ χωρίς υποστήριξη. Αν το υπουργείο υλοποιήσει για το 2021 τις δηλώσεις του, και προσλάβει κατ ανώτατο μέχρι 2 εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτου αριθμού γνωματεύσεων, ανά σχολική μονάδα για Παράλληλη Στήριξη, οι μαθητές μας θα μείνουν αβοήθητοι.

Απαράδεκτη είναι η οδηγία του υπουργείου προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για καταγραφή των λειτουργικών αναγκών μέχρι τη Δευτέρα 16 Αυγούστου. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ορκωμοσίες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και χωρίς να έχουν κατατεθεί οι άδειες αυτών στο υπουργείο, θα αποσταλεί στρεβλή εικόνα των αναγκών των σχολικών μας μονάδων με αποτέλεσμα, η Α φάση προσλήψεων να μη μπορέσει να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μας μονάδων και την πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων.

Αν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών το αμέσως επόμενο διάστημα, οι σχολικές μονάδες του νομού θα λειτουργούν υποστελεχωμένες μέχρι την πραγματοποίηση δεύτερης φάσης προσλήψεων η οποία είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Απαιτούμε φέτος όλα τα λειτουργικά κενά, ακόμα και η παράλληλη στήριξη και τα ΖΕΠ, να καλυφθούν σε μία φάση και οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους την 1η Σεπτέμβρη.

Η πολιτική επιλογή της περυσινής χρονιάς αποτέλεσε κατάφωρη διάκριση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και των αλλόγλωσσων μαθητών μας, αφήνοντας εξαρχής τους μαθητές της ειδικής αγωγής, που χρήζουν παράλληλης στήριξης, εκτός της όποιας μαθησιακής υποστήριξης και έθεσε σε δεύτερης κατηγορίας τους μαθητές που χρήζουν μαθησιακή υποστήριξης μέσα από τα τμήματα υποδοχής.

Ομαλή έναρξη της νέας σχ. χρονιάς για μας σημαίνει:

  1. Προγράμματα στα σχολεία από την πρώτη μέρα με όλες τις ειδικότητες και τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.

  2. Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  3. Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου πριν τους μόνιμους διορισμούς στο νομό Χανίων τα λειτουργικά κενά, με βάση τις εγγραφές μαθητών, το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και την καταγραφή των τμημάτων του Ιουνίου, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο πρόγραμμα, με χωρισμό των πληθωρικών τμημάτων των 24-25 μαθητών, με Τμήματα υποδοχής, με πρόβλεψη για προσωπικό στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη βραχυχρόνιων κενών και παράλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη, απαιτούνται τουλάχιστον 832 εκπαιδευτικοί:

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

279

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

108

ΑΓΓΛΙΚΗΣ

36

Φ. ΑΓΩΓΗΣ

25

ΓΑΛΛΙΚΗΣ

6

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ

5

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

29

Θ.ΑΓΩΓΗΣ

17

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

5

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

17


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

25

ΔΑΣΚΑΛΟΙ και ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

258

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

3

Φ.ΑΓΩΓΗΣ

4

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

5

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

4

Θ.ΑΓΩΓΗΣ

3

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

3


Οι λειτουργικές ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες αν υπολογιστούν με βάση τις θέσεις του κλάδου για 1/15 μαθητές ανά τμήμα στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ και Β΄ του Δημοτικού και 1/20 για τις Γ΄-ΣΤ΄.

Επισημαίνουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, και πιθανόν να προκύψουν μακροχρόνιες άδειες.

  • Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου.

  • Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων την 1η Σεπτεμβρίου.

  • Καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού με 3μηνη σύμβαση.

  • Τη συμπερίληψη στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, όλων των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση, ανεξαρτήτως πληρωμής παραβόλου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία την προσεχή σχολική χρονιά.

  • Την εξέταση και αποδοχή από το ΑΣΕΠ άμεσα, όλων των ενστάσεων που αφορούν απορριπτέους για μη καταβολή παραβόλου, εξομοίωση , λάθη και παραλείψεις, ώστε να συμπεριληφθούν στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και να έχουν δικαίωμα σε μόνιμο διορισμό ή πρόσληψη σε θέση αναπληρωτή.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.