Επιστολή στα Χανιωτάκια

 


Xανιωτάκια μας αγαπημένα γειά σας,


Να ‘μαστε πάλι εδώ μετά από δυο χρόνια!

Κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις νέες συνθήκες που βιώνουμε με την πανδημία, εμείς συνεχίζουμε και επιμένουμε να χαμογελάμε, να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε… με τα «Χανιωτάκια». Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά λοιπόν και πάμε για τα θέματα του 82ου τεύχους μας.


  • Ματιές στους δρόμους: Πόσο δυσάρεστο είναι να μαθαίνουμε τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους. Γράψτε μας τις σκέψεις σας και τους κανόνες για την οδηγική συμπεριφορά και προτείνετε τρόπους διαμόρφωσης κυκλοφοριακής συνείδησης (ακόμη και websites, παιχνίδια, δράσεις)

  • Προβληματισμοί των παιδιών: Φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και ο πόλεμος αναγκαζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους για να επιβιώσουν και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον ..... Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις, γνώσεις ή τα έργα σας για τους περιβαλλοντικούς μετανάστες ή μετανάστες πολέμου.

  • Αφιερώματα: Δε θα μπορούσε να έλειπε από αυτό το περιοδικό ένα αφιέρωμα σε έναν ύψιστο Έλληνα καλλιτέχνη με παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα και την κληρονομιά που μας έχει αφήσει… φυσικά μιλάμε για τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη.

  • Κόκκινη κλωστή: Σε αυτήν την ενότητα κινούμαστε στο χώρο των παραμυθιών, η αξία των οποίων παραμένει ανεξίτηλη. Ταξιδεύουμε στον χρόνο αλλά και στον κόσμο μέσα από λαϊκά παραμύθια και παραμύθια ξένων χωρών. Περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας το δικό σας παραμύθι και να μας παρασύρετε σε μια φανταστική περιπέτεια…

  • Κόμικ: Ας γελάσουμε ολοί μαζί με αστείες ιστορίες που μπορείτε να σκεφτείτε και να φτιάξετε σε κόμικ (προσέχουμε οι διάλογοι να είναι ευανάγνωστοι).

  • Το σχολείο που ονειρεύομαι : περιγράψτε μας σε λίγες γραμμές το σχολείο των ονείρων σας.

  • Ξενόγλωσσα: English  Francais  Deutsch : Αγγλικά Γαλλικά, Γερμανικά... κτλ. Μια στήλη αφιερωμένη στις ξένες γλώσσες! Περιμένουμε τις πιο ωραίες και νόστιμες συνταγές από διάφορες χώρες.

  • Ελάτε να παίξουμε: Πάντα υπάρχει όρεξη για παιχνίδι και γέλιο!! Ανυπομονούμε να διασκεδάσουμε με ανέκδοτα, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και παιχνίδια. Τα περιμένουμε με πολύ κέφι!

  • Δραστηριότητες σχολείων: Κάθε χρόνο βλέπουμε καταπληκτικές δουλειές! Στείλτε μας και αυτή τη φορά, τις δραστηριότητες της τάξης σας ή του σχολείου σας (επισκέψεις, δράσεις, κατασκευές, πειράματα), και συνοδεύστε τες με κείμενα – σχόλια και φωτογραφίες (όπου καλό είναι να μην φαίνονται πρόσωπα).

  • Εικαστικές προτάσεις: Γινόμαστε κι εμείς καλλιτέχνες και ταξιδεύουμε στο διάστημα! Παίρνουμε μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες, ξυλομπογιές ….ό,τι μπογιά έχουμε …και φτιάχνουμε πλανήτες, διαστημόπλοια, εξωγήινους και ό,τι άλλο πρόκειται να συναντήσουμε στο συμπαντικό ταξίδι μας!! Ξεκινάμε;

  • Ποιήματα – μαντινάδες: Εμπνευστείτε, φτιάξτε και στείλτε μας, εξασκώντας το ποιητικό σας ταλέντο, τα δικά σας ποιήματα και τις δικές σας μαντινάδες, που πάντα με χαρά δημοσιεύουμε. Μιλήστε σε αυτά για την πανδημία (covid - 19) αλλά και για τη webex.

  • Αθλητισμός και Θάλασσα: Είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνα, στη θάλασσα γυμναζόμαστε ...Τι αθλήματα μπορούμε να κάνουμε που να έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο;

  • Εργασία στη Φύση: Τι πιο όμορφο από το να βρίσκεσαι στη Φύση!! Γράψτε μας την εμπειρία σας για τις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε (βοηθώντας ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο) σε εξωτερικό χώρο όπως ελαιώνα, λαχανόκηπο, λουλουδόκηπο, φροντίδα ζώων, μέλισσες κ.α.

  • Βιβλιο-Ταινιο παρουσιάσεις: Πήγατε πρόσφατα κινηματογράφο… ποίες ταινίες είδατε; Κυκλοφόρησε κάποιο καινούριο βιβλίο... το διαβάσατε; Περιμένουμε να μας παρουσιάσετε βιβλία και ταινίες για να μάθουμε γι΄αυτά.


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε τα κείμενά σας να μην είναι πολύ μεγάλα σε έκταση, γιατί ξέρουμε πως τα μεγάλα κείμενα σας κουράζουν.

Οι εργασίες των παιδιών θα αποσταλλούν όλες σε έντυπη μορφή αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή (όσες είναι δυνατόν).

Μην ξεχνάτε να μας στέλνετε τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων του σχολείου σας. Σε κάθε εργασία που αποστέλλετε να αναγράφετε πάνω σε αυτή όνομα, τάξη και σχολείο. Σε ομαδική εργασία, αναγράφετε τάξη και σχολείο, ενώ τα ονόματα των παιδιών της ομαδικής να συμπεριλαμβάνοναται μόνο στην παραπάνω λίστα. Σε περίπτωση που λείπουν τα ονομαστικά στοιχεία των παιδιών, τα έργα θα δημοσιεύονται χωρίς αυτά.

Περιμένουμε τις εργασίες σας οι οποίες μπορούν να παραδοθούν Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

και Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 και ώρες 5-7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων , διεύθυνση Νικηφορου Φωκά 5, Τ.Κ. 73132

ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) στο sepechanion@gmail.com


Η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού



Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενημέρωση για τις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΔΟΕ

Κάρτα Εκπαιδευτικού ΔΟΕ Εκπτώσεις σε καταστήματα των Χανίων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.