ΔΟΕ: Συμμετέχουμε στις εκλογές αιρετών – Δίνουμε δύναμη στον κλάδο

Στις 5 Νοεμβρίου ο κλάδος αποκτά και πάλι γνήσιους αιρετούς εκπροσώπους σε Π.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε. Δεν πέφτουμε στην παγίδα της κυρίας Κεραμέως. 

Δυο χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της Δ.Ο.Ε. για καταγγελία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. η οποία με αυταρχισμό αρνήθηκε να συζητήσει καν, την πρότασή της  για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών δια ζώσης όταν θα υπήρχαν οι ευμενείς υγειονομικά συνθήκες, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των  αιρετών που είχαν εκλεγεί το 2018, τη δέσμευση μη συμμετοχής όλων των παρατάξεων στις εκλογές παρωδία και την αποχή από την εκλογική διαδικασία, έπειτα από το κάλεσμα της Δ.Ο.Ε., σε ποσοστό 95%, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Κλάδου, αποφάσισε τη διεξαγωγή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου 2022.

Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επέλεξε, για όλη την προηγούμενη διετία, να ορίσει δοτούς στη θέση των αιρετών και τα υπηρεσιακά συμβούλια λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα με διορισμένη σύνθεση. Εδώ πράγματι η κα Κεραμέως «καινοτόμησε» δίνοντας στον εργοδότη το δικαίωμα να ορίζει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα ήταν επώδυνο για τους εκπαιδευτικούς αφού τα υπηρεσιακά συμβούλια, στην πλειονότητα, λειτούργησαν με πλήρη αδιαφάνεια ως ιμάντες μετάδοσης και εφαρμογής της εχθρικής, για τη δημόσια εκπαίδευση, κυβερνητικής πολιτικής. Οι εκπαιδευτικοί, παρά τον αγώνα των εκλεγμένων από το 2018 αιρετών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, αναζητούν το δίκιο τους και υποστήριξη απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης.

Η αδιαφάνεια, οι «εξυπηρετήσεις», η ημετεροκρατία, το ξήλωμα του θεσμικού πλαισίου των δικαιωμάτων και η καταστρατήγηση των εννοιών της ισότητας και της δικαιοσύνης, δεν μπορούν να συνεχιστούν. 

Σήμερα, η Υπουργός Παιδείας, δίχως καν το πρόσχημα της πανδημίας, διατάσσει, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο υπόλοιπο δημόσιο, να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και πάλι, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επενδύει στην επανάληψη, από το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, της τακτικής της αποχής από τις εκλογές, γνωρίζοντας πως παραμένει βασική μας διεκδίκηση η δια ζώσης ψηφοφορία. 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών του Κλάδου ενάντια στην πολιτική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του αιρετού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλα δυο χρόνια αδιαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και την παγίωση της απουσίας των αιρετών.

Με βάση τα παραπάνω, το  Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε τη συμμετοχή στις υπηρεσιακές εκλογές. Πρόκειται για  απόφαση ευθύνης, ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού απέναντι στην επιδίωξή της για εξαφάνισή του. Δεν χαρίζουμε τους αιρετούς στην κυρία Κεραμέως, δεν υπηρετούμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για δοτά και ελεγχόμενα από αυτή υπηρεσιακά συμβούλια.

Αγωνιζόμαστε για: 

αποκατάσταση του θεσμού του αιρετού καθώς και τη θέση τρίτου αιρετού στα υπηρεσιακά συμβούλια 

κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης που καταστρατηγούν το Π.Δ. 1/2003 

 προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών 

Σε αυτόν τον αγώνα, που αποτελεί πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  δεν χωρούν πολεμικές στρατηγικές ακύρωσής του με αποχή από τις εκλογές, ιδιαίτερα από τους συλλόγους εκπαιδευτικών – μέλη της Δ.Ο.Ε.  Πρόκειται για θεσμικό και καταστατικό ατόπημα που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού. 

Χρέος όλων των δυνάμεων του κλάδου αποτελεί η στήριξη του θεσμού του αιρετού που αποτελεί κατάκτηση του κλάδου. Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε μια σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη. Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ύπαρξης δοτών και υποταγμένων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και των ακούσιων συνοδοιπόρων της.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με ενότητα και αποφασιστικότητα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, για μαζική  συμμετοχή του κλάδου στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.  Ανατρέπουμε τα κυβερνητικά σχέδια  με τη συμμετοχή μας.

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ Χανίων 28 Μάρτη

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.