Χανιωτάκια μας αγαπημένα γειά σας,


Νομίσατε ότι σας ξεχάσαμε; Μας πώς είναι δυνατόν! Πάντα ανυπομονούμε για την επικοινωνία και συνεργασία μαζί σας, γιατί είστε οι πιο πιστοί και πολύτιμοι φίλοι μας…και οι πιο άξιοι δημιουργοί μας! Είστε έτοιμα να αναλάβετε για άλλη μια φορά δράση και να γεμίσετε τις σελίδες και του φετινού τεύχους με προβληματισμούς, μυστήρια, περιπλανήσεις, γνώσεις, έργα τέχνης, χαμόγελα και δημιουργικές σκανδαλιές;

Τα «Χανιωτάκια» σίγουρα είναι και σας εύχονται μια «φωτεινή» σχολική χρονιά που θα στείλει τις ακτίνες της και στις σελίδες του 83ου τεύχους μας.


  • Ματιές στον κόσμο: Όλοι μας σχεδόν έχουμε κάνει κάποιο σύντομο ή μακρινό θαλάσσιο ταξίδι. Τα ταξίδια των ανθρώπων θέλουμε να καταλήγουν με ασφάλεια στον τελικό προορισμό. Κάποιες φορές όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Κάτι συμβαίνει στην πορεία, και τα αρχικά σχέδια ναυαγούν, μαζί τους και τα πλοία. Και στη χώρα μας και στο εξωτερικό έχουν συμβεί ναυάγια με τρομερές συνέπειες. Γνωρίζετε κάποιο ναυάγιο για το οποίο θέλετε να μας μιλήσετε; Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός ναυαγίου;


  • Προβληματισμοί των παιδιών: Ρωτώντας τα παιδιά της συντακτικής ομάδας για ένα κοινωνικό φαινόμενο που τους απασχολεί τόνισαν την αυξανόμενη ακρίβεια και την οικονομική κρίση που μας ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και πρωτοστατεί στους τίτλους των ειδήσεων. Σας απασχολεί αυτό το φαινόμενο και πώς; ..... Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις ή τη γνώμη σας για αυτά τα σημαντικά θέματα και για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την καθημερινότητά σας.


  • Μεγεθυντικός φακός: Μήπως γνωρίζετε κάποιον οργανισμό ή σύλλογο στην πόλη σας ή στην Ελλάδα γενικά, ο οποίος δραστηριοποιείται και προσφέρει σημαντικό έργο σε σχέση με παιδιά και ενήλικες που το έχουν ανάγκη; Σίγουρα αξίζει να τους γνωρίσουμε…Μιλήστε μας γι αυτούς!!!!!


  • Αφιερώματα: Αυτή τη φορά τα αφιερώματα έχουν σχέση με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με εξέχοντα πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού, που είναι Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, ή κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Σας έρχεται κάποιος ή κάποια στο μυαλό; Αφιερώστε μια παράγραφο σε όποιον/α θέλετε.


  • Κόκκινη κλωστή: Σε αυτές τις σελίδες του περιοδικού παίρνετε τη μαγική σας πένα και μας οδηγείτε στο κόσμο της φαντασίας και των ονείρων σας. Αλήθεια, βλέπετε όνειρα, νιώθετε ότι είναι ένας άλλος παράλληλος κόσμος; Στείλτε μας τις δικές σας ιστορίες και παραμύθια που θα έχουν σχέση με τα όνειρα που βλέπουν τα παιδιά και πως αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους.


  • Κόμικ: Ας περιπλανηθούμε όλοι μαζί σε δικές σας εξωπραγματικές ιστορίες όπου θα εξερευνήσετε το σύμπαν και θα μας παρουσιάσετε μυθικά πλάσματα του διαστήματος, που μπορείτε να φανταστείτε και να αποτυπώσετε σε κόμικ. (Προσοχή: Τα κόμικ σας θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ώστε να είναι ευανάγνωστα).


  • Βιβλιο-Ταινιο παρουσιάσεις: Πήγατε πρόσφατα κινηματογράφο;… ποιες ταινίες είδατε και ξεχωρίσατε; Επίσης, κυκλοφόρησε κάποιο καινούριο βιβλίο;…το διαβάσατε; Περιμένουμε να μας παρουσιάσετε τα αγαπημένα σας βιβλία και ταινίες για να μάθουμε γι΄αυτά.


  • Ξενόγλωσσα: English  Francais  Deutsch : Αγγλικά Γαλλικά, Γερμανικά... κτλ. Μια στήλη αφιερωμένη στις ξένες γλώσσες! Αυτή τη φορά μπορείτε να μας στείλετε όποια εργασία (ατομική ή ομαδική) θέλετε εσείς. Αρκεί να προσθέσετε και τη μετάφραση δίπλα, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.


  • Ελάτε να παίξουμε: Πάντα υπάρχει όρεξη για παιχνίδι και γέλιο!! Ανυπομονούμε να διασκεδάσουμε με ανέκδοτα, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και παιχνίδια. Τα περιμένουμε με πολύ κέφι!!


  • Δραστηριότητες σχολείων: Σε αυτήν την ενότητα μας εντυπωσιάζετε κάθε χρονιά με καταπληκτικές δουλειές! Στείλτε μας και αυτή τη φορά, τις δραστηριότητες της τάξης σας ή του σχολείου σας και από τα εργαστήρια δεξιοτήτων (επισκέψεις, δράσεις, κατασκευές, πειράματα), και συνοδεύστε τες με κείμενα – σχόλια και φωτογραφίες (χωρίς πρόσωπα).


  • Εικαστικές προτάσεις: Ευκαιρία για λίγη ακόμη δημιουργία! Παίρνουμε μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες, ξυλομπογιές ….ό, τι μπογιά έχουμε…και ζωγραφίζουμε μόνο με γραμμές, ή τελείες ή καμπύλες !!


  • Ποιήματα – μαντινάδες: Εμπνευστείτε, φτιάξτε και στείλτε μας, εξασκώντας το ποιητικό σας ταλέντο, τα δικά σας ποιήματα και τις δικές σας μαντινάδες, που πάντα με χαρά δημοσιεύουμε. Μιλήστε σε αυτά για την αξία και τη δύναμη της αλήθειας ή την απουσία αυτής.


  • Νέοι ταξιδιώτες: Από την αρχή της εμφάνισής του στη Γη, ο άνθρωπος

είχε μέσα του μια ανησυχία κι ένα ασίγαστο ενδιαφέρον να κάνει ταξίδια, με σκοπό να γνωρίσει νέους τόπους και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Στείλτε μας τα δικά σας ταξιδιωτικά ρεπορτάζ συνοδευόμενα από φωτογραφίες (χωρίς πρόσωπα) που αφορούν τα μέρη που σας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.


  • Η φύση στο μέλλον : Εδώ καλείστε να μπείτε για λίγο στη θέση των ερευνητών και να μας αποκαλύψετε πώς βλέπετε το μέλλον της φύσης στα επόμενα χρόνια, έχοντας υπόψη σας τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας σήμερα συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον. Αν θέλετε, μπορείτε και να το εκφράσετε με ζωγραφιές ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο.


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε τα κείμενά σας να μην είναι πολύ μεγάλα σε έκταση, γιατί ξέρουμε πως αυτά κουράζουν. Σημαντικό: Όσες εργασίες θα είναι ψηφιακής (ηλεκτρονικής) μορφής, να σταλούν και εκτυπωμένες!!!

Μην ξεχνάτε να μας στέλνετε τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων του σχολείου σας. Σε κάθε εργασία που αποστέλλετε να αναγράφεται πάνω σε αυτή όνομα, τάξη και σχολείο. Σε ομαδική εργασία, να αναγράφεται τάξη και σχολείο, ενώ τα ονόματα των παιδιών της ομαδικής να συμπεριλαμβάνονται μόνο στην παραπάνω λίστα.

Περιμένουμε τις εργασίες σας ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 Ιανουαρίου 2023 (επιπλέον παράδοση μπορεί να γίνει 20/12, 10/01) μέσω του σχολείου σας στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων στο 7ο Δ.Σ. Χανίων, Νικηφόρου Φωκά 5, Τ.Κ. 73100 Χανιά, ώρες γραφείου συλλόγου 6-7μ.μ. ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) στο xaniwtakia40@gmail.com

Η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.