# save_falasarna ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

 




Από το καλοκαίρι του 2022, επιστημονικοί σύλλογοι, σωματεία, συλλογικότητες , πολίτες και περιβαλλοντικά δίκτυα στον νομό Χανίων εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στην επιχείρηση κατασκευής μεγάλου τουριστικού οικισμού από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε», δυναμικής 850 κλινών στην προστατευόμενη ως NATURA περιοχή της παραλίας στην Φαλάσαρνα. Αξίζει να σημειώσουμε, ανάμεσα σε άλλα, την αρνητική γνωμοδότηση για την “επένδυση” από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την πλήρη αντίθεση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, όπως και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αλλά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Αν η επένδυση πραγματοποιηθεί, τότε το ιδιωτικό “τουριστικό χωριό”, έκτασης 119 στρεμμάτων περίπου, θα καταλαμβάνει και ουσιαστικά θα περιφράσσει την περιοχή της κοινόχρηστης κεντρικής παραλίας, για τις χρήσεις ενός  πολυτελούς ξενοδοχείου. 

Η συγκριμένη (κάθε άλλο παρά ήπια) επένδυση συμπίπτει με την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας (νόμος 4864/2021 για τις στρατηγικές επενδύσεις) όπου η επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί στρατηγική, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την βιωσιμότητα των κατοίκων, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την προστασία των περιοχών Natura. Στον ίδιο νόμο, μια σειρά από φωτογραφικές χωροταξικές και πολεοδομικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στους «στρατηγικούς επενδυτές», την παράκαμψη όποιων περιορισμών θέτει η νομοθεσία με διυπουργική απόφαση. Όλα αυτά με κρατική επιχορήγηση έως και 75% με σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Η Φαλάσαρνα αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο της Δυτικής Κρήτης, ένα διεθνή τόπο έλξης επισκεπτών, μια περιοχή ανασκαφών και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και έναν σχετικά προσβάσιμο τόπο αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης και ευρύτερα του νομού των Χανίων. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες, κοινόχρηστες, χρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή υπονομεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία προχωρούν σε περιφράξεις με πανάκριβα προς ενοικίαση ομπρελοκαθίσματα και σε παρεμβάσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και προσβάλλουν την αισθητική του τοπίου. Με την τυχόν υλοποίηση της φαραωνικής «επένδυσης» οι αποκλεισμοί θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και η παραλία θα είναι προσβάσιμη αποκλειστικά για τους πελάτες του πολυτελούς συγκροτήματος. Στην πράξη, η ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων, της νεολαίας και των επισκεπτών θα είναι απαγορευτική.

Η περιοχή στην οποία επιδιώκεται η κατασκευή του «τουριστικού χωριού» είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura, σε μεγάλο κομμάτι της φύεται το απειλούμενο με εξαφάνιση παγκοσμίως, Androcymbium rechingeri, υπάρχουν ζώνες γεωλογικών σχηματισμών- «υποτυπώδεις κινούμενες θίνες» καθώς και κέδροι juniperus spp., ενώ η περιοχή αποτελεί και τόπο ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών.

Συνοπτικά, στα ιδιωτικά σχέδια ξενοδοχοποίησης της δημόσιας παραλίας της Φαλάσαρνας συναρθρώνονται ιδιωτικά συμφέροντα που α) εκμεταλλεύονται την αντιδραστική αναδόμηση των εργασιακών σχέσεων στον τουριστικό κλάδο και γενικότερα , β) υπονομεύουν την ελεύθερη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον φυσικό πλούτο των θαλασσών της Κρήτης γ) καταστρέφουν την περιβαλλοντική κληρονομιά των επόμενων γενεών για τα εφήμερα κέρδη ολιγομελών ομάδων συμφερόντων και δ) αξιοποιούν τις σχέσεις τους με το κεντρικό και τοπικό πολιτικό προσωπικό στην κατεύθυνση αντιδημοκρατικών εξυπηρετήσεων που προσβάλλουν το δημόσιο συμφέρον. 

ΖΗΤΑΜΕ:  

  • Να μην εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τα σχέδια της φαραωνικής «επένδυσης» στην παραλία στη Φαλάσαρνα, καθώς πλήττεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Μια τέτοια φαραωνική κατασκευή θα καταστρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα δημιουργήσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε μια προστατευόμενη περιοχή με απειλούμενα είδη.

  • Την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, όλων των φορέων, των σωματείων και των πολιτών στον κομβικό αγώνα ενάντια στην δημιουργία τουριστικού χωριού στη Φαλάσαρνα. Η επένδυση αυτή συνδέεται άλλωστε με ανάλογα σχέδια για τον Μπάλο και το Λαφονήσι και μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης των ομορφιών του νησιού και μετατροπής τους σε τόπους αναψυχής των πλούσιων με φτηνά αμοιβόμενους/ες εργαζόμενους/ες που θα υπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοϊδιοκτητών.

  • Καλούμε τις συλλογικότητες, τα σωματεία, τους πολίτες του νομού να πάρουμε από κοινού όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ,ώστε να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των εργαζομένων , της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αξιοβίωτη ζωή στις πόλεις και τα χωριά, σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα σχέδια λεηλασίας των διαφόρων επενδυτών.






Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.