Τι ισχύει με την Ατομική Αξιολόγηση και την Απεργία - Αποχή; Αλήθειες ή Ψέματα από τους Σχολικούς Συμβούλους;

 


  1. Είναι νόμιμη η Απεργία / Αποχή;

Απαντ: Η Α/Α έχει κηρυχτεί από τη ΔΟΕ και παραμένει σε ισχύει.

  1. Έχει προσφύγει το Υπουργείο στα δικαστήρια για την Α/Α;

Απαντ: Το ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη όπως έπραξε στο παρελθόν με άλλες Α/Α.

  1. Πώς είμαι καλυμμένος/η με την Α/Α;

Απαντ: Για να είμαστε καλυμμένοι, όσοι συμμετέχουμε στην Α/Α υπογράφουμε το έγγραφο που έχει σταλεί στα σχολεία μέσω του Συλλόγου από τη ΔΟΕ. Εαν δεν έχει πρωτοκολληθεί ζητάμε να πρωτοκολληθεί από τη Δ/νση του σχολείου.

  1. Συναντιέμαι με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης εάν έχω υπογράψει την Α/Α;

Απάντ: ΄΄Όχι. Εφόσον η Α/Α είναι σε ισχύ, κανένας εκπαιδευτικός δεν διώκεται πειθαρχικά για παραπτώματα που βαρύνουν τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

  1. Τι ποινή μπορεί να μου επιβληθεί εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης;

Απαντ: Καμία ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί σε εκπαιδευτικό ο οποίος συμμετέχει σε νόμιμα κηρυγμένη Απεργία. Τέτοια είναι και η Α/Α. (Υπερσύνδεσμος με τη γνωμοδότησης της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ)

  1. Έχει δικαίωμα να μου επιβληθεί στέρηση μισθού ή περικοπή μισθού (π.χ. 150ευρώ) επειδή δεν θα αξιολογηθώ;

Απαντ: Καμία στέρηση μισθού δεν μπορεί να επιβληθεί σε όσους συμμετέχουν στην Α/Α. Στέρηση μισθού μπορεί να έχουν όσοι αρνηθούν την αξιολόγησή τους χωρίς να έχουν δηλώσει τη Συμμετοχή τους στην Α/Α

  1. Έχει δικαίωμα η Δ/νση Εκπ/σης να μου στερήσει τη Μισθολογική εξέλιξη και την μετάβαση από το ένα ΜΚ στο επόμενο;

Απαντ: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την μισθολογική μας εξέλιξη όσο η Α/Α είανι σε ισχύει και συμμετέχουμε σε αυτήν.

  1. Παίρνω κανονικά τους εκπαιδευτικούς βαθμούς (Α, Β και Γ) εφόσον δεν αξιολογηθώ;

Απαντ: Οι εκπαιδευτικοί βαθμοί είναι συνδεδεμένοι με τα χρόνια υπηρεσίας και την εισαγωγική επιμόρφωση, και όχι με τη μονιμοποίηση ή την αξιολόγηση.

  1. Κινδυνεύω να μη μονιμοποιηθώ αν δεν αξιολογηθώ;

Απαντ: Οι εκπαιδευτικοί του 2020, 2021 και 2022 έχουν διοριστεί σε μόνιμες θέσεις, έχουν πάρει ή πρόκειται να πάρουν οργανικές θέσεις ,μεταθέσεις / αποσπάσεις και ο διορισμός τους έχει αναρτηθεί στο αντίστοιχο ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

  1. Αν δεν κινδυνεύει ο διορισμός μου τι είναι αυτό που δεν ολοκληρώνεται;

Απαντ: Σύμφωνα με το ν. 4823/2021 δεν ολοκληρώνεται η διαπιστωτική πράξη καταλληλότητας του εκπαιδευτικού. Μέχρι το 2020 η διαπιστωτική πράξη ολοκληρώνονταν από τις Δ/νσης Εκπ/σης και από τους Δ/ντες των σχολείων με μια τυπική διαδικασία. Επίσης δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση ευθύνης.

  1. Τι κάνω όταν έρθει ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο σχολείο;

Απαντ: Αν δεν έχουμε υπογράψει την Α/Α οφείλουμε να συναντηθούμε με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν υπογράψει την Α/Α ενημερώνουν την ημέρα εκείνη το Σύμβουλο Εκπαίδευσης για την απόφασή τους και τη συμμετοχής τους στην Α/Α.

  1. Πρέπει να ενημερώσω το Σύμβουλο Εκπαίδευσης πριν έρθει;

Απαντ: Από πουθενά δεν προκύπτει ότι πρέπει να ενημερώσουμε το Σύμβουλο Εκπαίδευσης για την απόφασή μας. Η Α/Α είναι Απεργία και ως τέτοια την χρησιμοποιούμε και λειτουργούμε.

  1. Τι κάνω αν μου ζητήσει κατ ιδίαν συνάντηση;

Απαντ: Εκπαιδευτικός που έχει υπογράψει την Α/Α δεν ακολουθεί την πρόσκληση για κατ ιδίαν συνάντηση που αφορά την ατομική του αξιολόγηση.

  1. Μπορώ να υπογράψω όποτε θέλω την Α/Α;

Απαντ: Οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν όποτε θέλουν την Α/Α εφόσον δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, αλλά οπωσδήποτε μέχρι την πρώτη επίσκεψη του συμβούλου. Κανένας δεν μπορεί αν τους στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής σε μια απεργία που είναι σε εξέλιξη.

  1. Υπάρχει μισθολογικό κόστος εφόσον αρνηθώ την συνάντηση με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης την ημέρα που θα επισκεφτεί το σχολείο;

Απαντ: Η Α/Α αποτελεί μορφή λευκής απεργίας και δεν έχει καμία μισθολογική περικοπή. Οι εκπαιδευτικοί απέχουμε από το συγκεκριμένο εργασιακό μας καθήκον και όχι από όλα τα εργασιακά μας ή διδακτικά μας καθήκοντα όπως συμβαίνει στις Στάσεις Εργασίας και στις Απεργίες.

  1. Πότε αξιοποιούμε τις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ;

Απαντ: Τις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ τις αξιοποιούμε όταν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης έρθει μονομερώς να εφαρμόσει την ατομική αξιολόγηση στον εκπαιδευτικό και ζητήσει να μπει στην τάξη του ακόμα και αν ο εκπαιδευτικός έχει υπογράψει την Α/Α.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Τσαλαπάκης Αντώνης

Η Γ. Γραμματέας

ΜΑρκετάκη Αθηνά


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.