Ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ηλία Σμήλιου



Ένα ακόμη επεισόδιο στον γνωστό κύκλο διώξεων εναντίον όσων τολμούν να αντιστέκονται συλλογικά στις αντιλαϊκές πολιτικές εκτυλίχθηκε στον χώρο της εκπαίδευσης τις τελευταίες μέρες. Στο περιθώριο μιας παρέμβασης του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε. στη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης για τον χωρισμό τμήματος Α΄ τάξης με 29 μαθητές στον Δενδροπόταμο(!), η Διευθύντρια Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης αφού πρώτα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του σχολείου, στη συνέχεια παρέδωσε στο παρευρισκόμενο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηλία Σμήλιο, την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πειθαρχική δίωξη στον Ηλία Σμήλιο ασκείται στην βάση των άρθρων του ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012 και προβλέπουν την «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας». Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το σύνηθες σαθρό επιχείρημα κάθε φορά που επιχειρείται η στοχοποίηση και η παραδειγματική τιμωρία των «απείθαρχων». Το λάθος που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο  παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Το «έγκλημα» του ήταν ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στη στέγη, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds

Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως η αρχική καταδικαστική απόφαση στο δικαστήριο ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και καταδίκη, αλλά αντίθετα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο.

Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν λήφθηκε υπόψη από τη Διευθύντρια Π.Ε. και τους εντολείς της, παρότι τους επισημάνθηκαν. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η σαφής πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα: «Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.» 

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην διαπίστωση πως η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη με στόχο τον εκφοβισμό.

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Χανίων:

θεωρεί απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου μας Ηλία Σμήλιου

καταγγέλλει την Διευθύντρια Π.Ε. που ως μη όφειλε την άσκησε, ακολουθώντας άνωθεν εντολές

ζητά την άμεση απόσυρσή της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη, κατά παράβαση μάλιστα της ισχύουσας νομοθεσίας

Δηλώνουμε πως είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία-υγεία-στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
Η Γενικός Γραμματέας

ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.