Γράμμα για τα Χανιωτάκια

 


Αγαπημένα μας Χανιωτάκια,

Τι κάνετε; Τώρα που ξεκίνησαν τα κρύα, μπορούμε πιο εύκολα να μείνουμε στο σπίτι και να διαβάσουμε, να γράψουμε, να δημιουργήσουμε έτσι δεν είναι; Γι αυτόν τον λόγο σας στέλνουμε τα νέα θέματα του περιοδικού ζεστά και μοσχοβολάτα!!

Εμείς τα «Χανιωτάκια» έχουμε βάλει μπρος τις μηχανές για το 84ο τεύχος μας. Και δεν είναι απλά άλλο ένα τεύχος. Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε τα τεσσαρακοστά μας γενέθλια (40!!!) και σας προσκαλούμε να τα γιορτάσουμε μαζί μέσα από τις σελίδες του περιοδικού!!


  • Κόκκινη κλωστή: Σε αυτές τις σελίδες του περιοδικού παίρνετε τη μαγική σας πένα και μας οδηγείτε στο κόσμο της φαντασίας. Αλλαγή ρόλων μεταξύ ανθρώπων και ζώων μας πρότειναν τα παιδιά. Πώς θα σας φαίνονταν αν οι άνθρωποι γίνονταν τα κατοικίδια των ζώων; Μπορείτε να σκαρφιστείτε τις πιο αξιοπερίεργες ιστορίες και να μας τις στείλετε.


  • Αφιερώματα: Κάθε χρόνο περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία στα Χανιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αποφασίσαμε να κάνουμε λοιπόν ένα αφιέρωμα στην πολύ αυτή ενδιαφέρουσα διοργάνωση για να το συστήσουμε σε αυτούς που ακόμη δεν το έχουν γνωρίσει από κοντά. Στείλτε μας πληροφορίες, εντυπώσεις ή και συνεντεύξεις με άτομα που συμμετέχουν σε αυτό.


  • Προβληματισμοί παιδιών: Ένα θέμα που μας προβληματίζει έντονα είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα στα σχολεία. Είναι κάτι που μας στενοχωρεί και θα θέλαμε την άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Πώς σκέφτεστε εσείς γι αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι θα μπορούσατε να προτείνετε για να εκλείψει ή τουλάχιστον να μειωθεί το φαινόμενο αυτό;


  • Παιχνίδια στην αυλή: Πόσο συχνά αλήθεια βγαίνετε έξω με τα αδέρφια, τους φίλους, τους γονείς σας και αποφασίζετε να παίξετε ένα παιχνίδι; Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε στην αυλή πέρα από κρυφτό και κυνηγητό. Μπορείτε να μας βοηθήσετε σε αυτό και να μας στείλετε περιγραφές παιχνιδιών; Θα τα δοκιμάσουμε αμέσως!


  • Κόμικ: Ρόδα είναι και γυρίζει η ζωή…με τα σκαμπανεβάσματά της. Προσπαθούμε όμως να μαθαίνουμε κάτι και από τις αναποδιές ή να τις αντιμετωπίζουμε με χιούμορ. Το θέμα μας αυτή τη φορά είναι «Μια άτυχη μέρα». Για να δούμε πώς θα τη αποτυπώσετε στα κόμικ σας!!!


  1. Δραστηριότητες σχολείων: Σε αυτήν την ενότητα μας εντυπωσιάζετε κάθε χρονιά με καταπληκτικές δουλειές! Στείλτε μας και αυτή τη φορά, τις δραστηριότητες της τάξης σας ή του σχολείου σας και από τα εργαστήρια δεξιοτήτων (επισκέψεις, δράσεις, κατασκευές, πειράματα), και συνοδεύστε τες με κείμενα – σχόλια και φωτογραφίες (χωρίς πρόσωπα).


  • Εικαστικές προτάσεις: Πολλή μεγάλη απήχηση έχουν τα τελευταία χρόνια τα σχέδια manga και anime. Παρατηρούμε ότι πολλοί από εσάς είστε ιδιαίτερα ταλαντούχοι σε αυτά. Σας καλούμε να δημιουργήσετε τα δικά σας σχέδια και να αφήσετε το σχεδιαστικό σας ταλέντο να ξεδιπλωθεί. Πιστεύουμε θα μας εντυπωσιάσετε…


  • Μαντινάδες: Φέτος το περιοδικό μας συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και πετυχημένης πορείας. Αποφασίσαμε να εκφράσουμε την αγάπη μας προς αυτό μέσα από μαντινάδες! Περιμένουμε με χαρά τις ευχές σας με τη μορφή μαντινάδων για τα ενήλικα πλέον «Χανιωτάκια».


  • Ποιήματα: Με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο νομίζουμε ότι καλό θα ήταν να αφιερώσουμε κάποιους στίχους στα δεινά του πολέμου και στην ευλογία της ειρήνης. Είναι μια αλήθεια που ακολουθεί τον άνθρωπο στην πορεία του πάνω σε αυτόν τον κόσμο και δεν χάνει ποτέ την επικαιρότητά της.


  • Συνταγές: Σε ποιον δεν αρέσει το καλό φαγητό; Εμείς ειδικά φημιζόμαστε για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Σας καλούμε να μας στείλετε τις πιο λαχταριστές συνταγές με χόρτα, που δεν έπαψαν ποτέ να στολίζουν το τραπέζι μας! Ανυπομονούμε για τις χορτοδημιουργίες !!!!!



  • Βιβλιο-Ταινιο παρουσιάσεις: Πήγατε πρόσφατα κινηματογράφο;… ποιες ταινίες είδατε και ξεχωρίσατε; Επίσης, κυκλοφόρησε κάποιο καινούριο βιβλίο;…το διαβάσατε; Περιμένουμε να μας παρουσιάσετε τα αγαπημένα σας βιβλία και ταινίες για να μάθουμε γι΄αυτά.


  • Ξενόγλωσσα: Ρίχνοντας μια ματιά στις τάξεις του Δημοτικού βλέπουμε ότι υπάρχουν πλέον παιδιά από διάφορες εθνικότητες που συνθέτουν ένα πανέμορφο και πολύχρωμο παζλ. Θέλουμε λοιπόν να μας μάθετε να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας σε διάφορες γλώσσες. Δίνουμε ένα πρότυπο κείμενο για να μην χρειάζεται να το μεταφράζετε κάθε φορά. Απλά να αναφέρετε τη γλώσσα που παρουσιάζετε. Θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε πολλές και διαφορετικές γλώσσες!!!!!


Γεια σας. Ονομάζομαι …..και είμαι ….χρονών. Είμαι από τη …… και πηγαίνω στην ….τάξη. Τα ενδιαφέροντα μου είναι …….. και στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με ….


  • Ελάτε να παίξουμε: Πάντα υπάρχει όρεξη για παιχνίδι και γέλιο!! Ανυπομονούμε να διασκεδάσουμε με ανέκδοτα, ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και παιχνίδια. Τα περιμένουμε με πολύ κέφι!!


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε τα κείμενά σας να μην είναι πολύ μεγάλα σε έκταση, γιατί ξέρουμε πως τα μεγάλα κείμενα σας κουράζουν. Επίσης στείλτε μας και σε ηλεκτρονική μορφή όσες εργασίες είναι δυνατόν.

Μην ξεχνάτε να μας στέλνετε τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων του σχολείου σας. Σε κάθε εργασία που αποστέλλετε να αναγράφετε πάνω σε αυτή όνομα ,τάξη και σχολείο. Σε ομαδική εργασία, να αναγράφετε τάξη και σχολείο, ενώ τα ονόματα των παιδιών της ομαδικής να συμπεριλαμβάνται μόνο στην παραπάνω λίστα.

Περιμένουμε τις εργασίες σας ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 Ιανουαρίου 2024 μέσω του σχολείου σας στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων στη διεύθυνση οδός Φωκά Νικηφόρου 5 Τ.Κ. 73132 Χανιά (5μμ-7μμ) ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) στο xaniwtakia40@gmail.com Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας!


Η Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.