Φαινόμενα ενδοσχολικής βίας

 


«Τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Και είναι πλέον ορατά Το φαινόμενο αυτό είναι πολυπαραγοντικό και έχει να κάνει με τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημοσίων δομών πρόληψης κλπ .Το σχολείο είναι καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία η ατομική ευθύνη διατρέχει όλες τις μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς και απουσιάζουν οι υποστηρικτικές δομές . Ο τελευταίος τροχός της άμαξας είναι ο εκπαιδευτικός, στον οποίο κατά τη συνήθη τακτική της, η πολιτεία φορτώνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Η περιοχή μας δε θα μπορούσε δυστυχώς να μείνει εκτός αυτού του φαινομένου. Περιπτώσεις αυτού του είδους, παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα και σε σχολεία των Χανίων. Και ενώ οι εκπαιδευτικοί κάνουν το ανθρωπίνως δυνατόν για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τέτοιες καταστάσεις, ενημερώνοντας παράλληλα τους αρμόδιους (ΔΔΕ,ΠΔΕ, ΚΕΔΑΣΥ, συμβούλους, Εισαγγελία Ανηλίκων), μένουν τελικά σχεδόν μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο στο ΠΑ.ΓΝ.Η δημόσιος παιδοψυχίατρος. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η πολιτεία απαξιώνει συνεχώς και υποβαθμίζει τις υποστηρικτικές δομές , Τ.Ε Παράλληλη στήριξη, ΕΔΕΑΥ, έτσι ώστε προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία δεν αντιμετωπίζονται να μεγιστοποιούνται

Τα διαχρονικά και άλυτα αιτήματα του ΣΕΠΕ Χανίων είναι:

α) Στελέχωση των δομών (ΚΕΔΑΣΥ) με μόνιμο παιδοψυχίατρο

β) Δημιουργία παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Γ.Ν. Χανίων

γ) Άμεση στελέχωση των σχολικών μονάδων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό από την αρχή του σχολικού έτους κάτι βασικό ώστε να χτίζονται σταθερές σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών

δ) Τοποθέτηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Παράλληλης από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους σε κάθε μαθητή σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ . Άμεση στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό.

ε) Μόνιμη παρουσία παιδοψυχολόγου στις σχολικές μονάδες

στ) Στήριξη των οικογενειών των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα (οικονομικά, ενδοοικογενειακής βίας κλπ)»

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 

Η Γενικός Γραμματέας

ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.