Απροκάλυπτη προτροπή προς τους/τις Διευθυντές/ντριες σε παράνομες και αντικλαδικές ενέργειες από τους «λαγούς» των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών



Ξεπερνώντας κάθε όριο αντι-κλαδικής στάσης αλλά και νομιμότητας, η Ένωση Διευθυντών (δια των αναρτήσεων του Προέδρου της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) παίζοντας, για πολλοστή φορά, τον ρόλο του εκφραστή του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., για την εφαρμογή της αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης/χειραγώγησης (αυτή τη φορά), καλεί τα στελέχη της εκπαίδευσης σε παράτυπες και παράνομες ενέργειες. Με τον…ευφάνταστο τίτλο «Τι πρέπει να κάνουν οι Δ/ντές-Δ/ντριες που είχαν αναρτήσει τα Ενιαία Κείμενα για τον ΕΣΠ μετά την εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για κατέβασμα των Ενιαίων Κειμένων και ανάρτηση νέου Ετήσιου Συλλογικού Προγραμματισμού(ΕΣΠ)», η Ένωση Διευθυντών (ή ο Πρόεδρός της σε περίπτωση που οι απόψεις του είναι αναντίστοιχες με αυτές της Ένωσης) προχωράει βήματα παραπέρα ακόμα και από την ίδια την αντιδημοκρατική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα. Η παράνομη εγκύκλιος, του αναρμόδιου να κρίνει τι πληροί τις προϋποθέσεις και τι όχι Γ.Γ., δημιουργεί το εκφοβιστικό και παραπλανητικό για τους εκπαιδευτικούς υπόβαθρο, στο οποίο έρχονται να «κουμπώσουν» οι οδηγίες της Ε.Δ., αφού ολοφάνερα παρερμηνεύουν ακόμα και τον νόμο-τερατούργημα 4823/21 και τις προβλέψεις του άρθρου 97 οι οποίες αναφέρονται στην περίπτωση που «ο σύλλογος διδασκόντων δεν συγκληθεί ή δεν συνεδριάσει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν προβεί εν γένει στις ενέργειες της αρμοδιότητάς του». Η προτροπή της Ε.Δ., είναι νομικά έωλη κι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα στελέχη που θα την ακολουθήσουν αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων εναντίον τους. Δημιουργεί, ακόμα χειρότερα, συνθήκες πυροδότησης κλίματος απίστευτης έντασης και διάρρηξης του, αναγκαίου για τα σχολεία μας, πλαισίου συνεργασίας και συναδελφικότητας, καθώς ο/η Διευθυντής/ρια θα καταγραφεί ως εκείνος/η που, υιοθετώντας τακτική ακραίου κι αδικαιολόγητου διοικητισμού, επιχειρεί να τορπιλίσει δημοκρατικά ληφθείσα απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να γνωρίζουν:

  1. Οι ειδικές συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για τον Συλλογικό Προγραμματισμό πραγματοποιήθηκαν έως 10 Οκτωβρίου (όπως ορίζεται σχετικώς). Στις συνεδριάσεις αυτές λήφθηκαν αποφάσεις για την ανάρτηση των Ενιαίων κειμένων της Φάσης 1 και ορίστηκαν συντονιστές/στριες. Επομένως, δεν νοείται συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, αφού οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν αποφασίσει ήδη, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε στη Φάση 2 και οι συντονιστές/στριες έχουν ήδη αναρτήσει τα αποφασισμένα από τους Συλλόγους Διδασκόντων Ενιαία κείμενα για τις 5 ενότητες αυτής της Φάσης (Αναγκαιότητα – στόχοι, Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, Πόροι, μέσα και ερευνητικά εργαλεία, Κριτήρια επιτυχίας της δράσης, Διαδικασίες για την αξιολόγηση της δράσης). Η παράνομη εγκύκλιος του Γ.Γ. δεν αναφέρεται σε επανάληψη των συνεδριάσεων, αφού το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. γνωρίζει ότι έτσι θα καταστρατηγούσε το δικό του κανονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, «κλείνει όμως, το μάτι» για τα περεταίρω στους «πρόθυμους». Μια τέτοια ενέργεια (επανάληψη συνεδριάσεων) αποτελεί καταχρηστική πίεση για ανατροπή ειλημμένης απόφασης και ως καταχρηστική ενέργεια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζοντας την ειλημμένη απόφασή του, την επιβεβαιώνει και εκεί σταματάει κάθε άλλη διαδικασία.

  2. Εφόσον υπάρχει απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον Συλλογικό Προγραμματισμό, δεν νομιμοποιείται ο/η Διευθυντής/ντρια – Προϊστάμενος /η να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την απόφαση, παραχαράσσοντάς την ούτε μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε ανάθεση. Αντιστοίχως καμία αλλαγή συντονιστή δεν μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία του Διευθυντή/ντριας. Κάθε τέτοια ενέργεια είναι παράνομη και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τη Δ.Ο.Ε., με όλα τα νόμιμα μέσα. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση μιας εντελώς λανθασμένης επανάληψης της διαδικασίας της συνεδρίασης του Σ.Δ. το μόνο που μπορεί να διαφυλάξει τους εκπαιδευτικούς είναι να επανεπιβεβαιώσουν την απόφασή τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι ορισμένοι από τον Σύλλογο Διδασκόντων συντονιστές/στριες, μετά την ολοκλήρωση των αναρτήσεων των ενιαίων κειμένων (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου), εκτυπώνουν το σχετικό αρχείο από την πλατφόρμα και το αποθηκεύουν στο αρχείο του Σχολείου.

  3. Το απύθμενο θράσος της Ε.Δ. την οδηγεί σε παραχάραξη – σκόπιμη παρερμηνεία των αποφάσεων της Δ.Ο.Ε. Αναφέρει συγκεκριμένα η ανάρτηση-προτροπή σε παράνομες ενέργειες «Εάν η πλειοψηφία του ΣΔ διαφωνεί με την ανάρτηση νέου ΕΣΠ τότε οι εκπαιδευτικοί που διαφωνούν, θα πρέπει να υπογράψουν τη δήλωση της ΔΟΕ για συμμετοχή σε απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.». Είναι φανερό ότι η Ε.Δ. σκόπιμα μπερδεύει την απεργία – αποχή και τις στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. για την ατομική αξιολόγηση, με την τακτική των ενιαίων κειμένων που ακολουθείται, ως απάντηση ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας, τακτική που ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Διδασκόντων και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Θα μας επιτρέψει η Ε.Δ. να έχουμε άποψη για τις αποφάσεις μας και να τονίσουμε προς τους συναδέλφους πως αυτή η σκόπιμη παρερμηνεία-προτροπή από την Ε.Δ. γίνεται για να δοθεί άλλοθι σε «πρόθυμα» στελέχη να προχωρήσουν σε αναθέσεις, ενεργοποιώντας το προαναφερθέν άρθρο 97/4823, καταργώντας έτσι τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να δοθεί λευκή επιταγή σε «στελέχη» που αντιτίθενται τις αποφάσεις του κλάδου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλα τα Στελέχη εκπαίδευσης

Να μην προχωρήσουν σε νέες συνεδριάσεις, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και δεν εντέλλεται από πουθενά και καθώς οι Σύλλογοι διδασκόντων έχουν ήδη αποφασίσει.

Να σταθούν στο ύψος του δημοκρατικού και εκπαιδευτικού τους ρόλου, υπερασπιζόμενοι/ες το Δημόσιο Σχολείο και τις συλλογικές αποφάσεις, απομονώνοντας τους «πρόθυμους» που λειτουργούν ενάντια στις αποφάσεις ενός κλάδου από τον οποίο έχουν φροντίσει με δική τους πρωτοβουλία να αποστασιοποιηθούν και τον οποίο ευθέως πολεμούν.

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.