Νέα «τρομοκρατική» εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ για αντικατάσταση στελεχών εκπαίδευσης - Στάση Εργασίας

 



Μετά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας Προέδρων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης, με την προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά!

Μια μέρα μετά από τις εσπευσμένες προσκλήσεις του Υπουργείου σε συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας (Μάκρη – Κατσαρός) με τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και προϊστάμενες  και προϊστάμενοι, δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία είναι το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει ι για να επιβάλλουν τη διάλυση του Δημόσιου σχολείου και την παράδοσή του στα αρπακτικά της αγοράς.

Το υπουργείο δεν απευθύνεται στα στελέχη εκπαίδευσης που από την πρώτη στιγμή ακολουθούν τη γραμμή του υπουργείου και δημιουργούν τεράστια ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά στα πλέον δημοκρατικά και προοδευτικά στελέχη που έχουν σταθεί στην πλευρά της μαχόμενης εκπαίδευσης και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ διότι με αντιδημοκρατικές αμφισβητείται το κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα Διευθυντών/-ντριών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων οι οποίοι/οποίες υπερασπιζόμενοι/-ες το Δημόσιο σχολείο και τους/τις μαθητές/-τριες τους, μετέχουν σε κηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης. Όλοι οι παραπάνω, συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου στην απεργία – αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ, έχει επαναπροκηρυχθεί με νέα αιτήματα και μάλιστα, το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρέδωσε το αντίστοιχο εξώδικο στην ίδια την υφυπουργό Μακρή. Αν κάποιος παρακωλύει την ομαλή λειτουργία των σχολείων με τα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά του μέτρα είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση:

  • Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το παραδίδουμε.

  • Καμία ποινή δε μπορεί να προκύψει για δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει σε νόμιμα κηρυγμένη απεργιακή μορφή κινητοποίησης του κλάδου.

Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως παράλειψη καθήκοντος μας γυρίζει σε αλήστου μνήμης εποχές.



Με συναίσθηση της μάχης που μαίνεται και την κρισιμότητα στην οποία βρισκόμαστε, παίρνουμε ξεκάθαρη θέση δίπλα στα δημοκρατικά και προοδευτικά στελέχη εκπαίδευσης μαζί με όλους και όλες τους/τις συναδέλφους που κρατούν την αντίσταση απέναντι στην επιχειρούμενη κατηγοριοποίηση η οποία στο βάθος οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην Ελλάδα (τα ίδια βήματα και αποτελέσματα προέκυψαν στις χώρες του αγγλοσαξονικού εκπαιδευτικού συστήματος). Οι επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ για ολοκληρωτική εφαρμογή του ιδιωτικοποιημένου μοντέλου στην εκπαίδευση και με τη μετατροπή των διευθυντών (εκπαιδευτικοί) σε manager (διοικητικά στελέχη άσχετα με την εκπαίδευση) μας βρίσκει και θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντι. Δε θυσιάζουμε τις θεσμικές θέσεις που ανήκουν και υπηρετούν τον κλάδο ούτε και τους ανθρώπους του, που με αφοσίωση και αυταπάρνηση, αγωνίζονται για ένα σύγχρονο, ποιοτικό, δημοκρατικό και πλουραλιστικό δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Είναι κι αυτό μία πλευρά της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί αντίστοιχες διατάξεις με αυτές της περιβόητης διάταξης Γεροβασίλη, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να στοχοποιηθούν στελέχη στο Δημόσιο που συμμετείχαν σε αντίστοιχες μορφές κινητοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι το 2022 με το νόμο Κεραμέσως του 2021 επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις σε Διευθυντές – Προϊστάμενες που δεν ανάρτησαν στην πλατφόρμα αξιολόγηση και κάτω από τη συλλογική μαχητική στάση των συναδέλφων και των σωματείων δεν τα κατάφεραν. Οι συναδέλφισσες/-οι στο τέλος αθωώθηκαν .

Τώρα απειλούν με παύση στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντών και Προϊσταμένων), γεγονός που έχει να συμβεί από την εποχή της χούντας των Συνταγματαρχών και αντικατάστασή τους

Είναι προσβολή της κυβέρνησης, προς την πλειοψηφία των προϊσταμένων και των διευθυντών-ριών που μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα σε χίλιες δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια. Είναι προσβολή ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα των στελεχών εκπαίδευσης που έχει συνταχθεί καθαρά με την πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα του ζητάει να σκύψει το κεφάλι για να κρατήσει μία θέση στην διοίκηση.

Είναι ντροπή την ίδια στιγμή που φορτώνονται οι διευθυντές/ριες με άπειρα καθήκοντα, τις περισσότερες φορές άσχετα με το παιδαγωγικό έργο, που βάζουν το κεφάλι τους καθημερινά στον ντορβά για να διαχειριστούν απειλές, συγκρούσεις μέσα στο σχολείο, ακόμα και περιστατικά ακραίας βίας όπως ο σοβαρός τραυματισμός με μαχαίρι συνάδελφου διευθυντή Γυμνασίου, το Υπουργείο να τους απειλεί αντί να τους στηρίζει. 

Κουνάνε το δάχτυλο στους διευθυντές και διευθύντριες, στους προϊσταμένους και προϊστάμενες, αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, αυτή δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που έχει τις βασικότερες και κυρίες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στα σχολεία, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για την πλήρη απουσία στήριξης σε οποιοδήποτε επίπεδο της σχολικής τάξης, για την τραγική κατάσταση στις υποδομές και τις υποστηρικτικές δομές.

Καμιά απειλή, καμιά τρομοκρατία, κανένας εκφοβισμός δε θα περάσει!!!

Καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση των ΔΣ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Εδώ και τώρα τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί καθαρή απάντηση στις απειλές της κυβέρνησης, σε νομικό και κινηματικό επίπεδο, όπως ήδη έχουν δεσμευθεί με προηγούμενες ανακοινώσεις. Κανένας μόνος και καμιά μόνη!

Το ζήτημα των διώξεων - παύσεων - αντικαταστάσεων σε απεργούς ξεπερνά τα όρια της εκπαίδευσης και αποτελεί αιτία πολέμου για όλα το εργατικό κίνημα.

Ο κλάδος τώρα πρέπει να σηκώσει το γάντι, όλοι για έναν ένας για όλους.

Διαμηνύουμε στα στελέχη εκπαίδευσης ( Διευθυντές Εκπαίδευσης που εντέλλονται να εκδώσουν πράξη παύσης - τα συμβούλια επιλογής & τα υπηρεσιακά συμβούλια) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συνάδελφοι είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα! Παρέχουμε στις/στους συναδέλφους Διευθυντές/Διευθύντριες και Προϊστάμενες/προϊστάμενους – μέλη του σωματείου μας πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.

Απαιτούμε από τα μέλη των συμβουλίων επιλογής και των υπηρεσιακών συμβουλίων να μη σκεφτούν ούτε στιγμή να στραφούν ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κηρυγμένη απεργία –αποχή .

Καλούμε την Τρίτη 9-4-24 στις 13.30 σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων με αίτημα να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν απεργό εκπαιδευτικό. Καλούμε όλες/ους τις διεθύντριες/ες και προϊστάμενες/ους να υπογράψουν τώρα πιο μαζικά την απεργία-αποχή σε όλη την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική Στάση Εργασίας (12-2μμ ή 2μμ-4μμ).

Βασικός στόχος είναι να μπλοκάρουμε την υλοποίηση και τους στόχους της αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21 αξιοποιώντας όλες τις ενδεδειγμένες μορφές αγώνα.

Τώρα χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα. Απαιτούμε από τη ΔΟΕ σύμφωνα με την αποφάση της Γενικής μας συνέλευσης να κηρύξει 48/ωρη απεργία στις 16/17 Απριλίου

Ο πανικός του ΥΠΑΙΘΑ και η επιθετικότητά του δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, προχωράμε αταλάντευτα!

Κάτω τα χέρια από τους απεργούς εκπαιδευτικούς!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
Η Γενικός Γραμματέας

ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Καμία ανοχή στις πιέσεις της κ. Παντελάκη Σ.Ε.Ε.

Ενισχύουμε τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου Χανίων

Έκπτωση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας για αγορές από το κατάστημα της ΑΒΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.