ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΥΙΑ

 


Μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων όπως και άλλων σωματείων και φορέων της πόλης μας, επισκέφτηκαν το εκθεσιακό κέντρο στην Αγιά όπου «φιλοξενήθηκαν» προηγούμενες μέρες οι 284 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Γαύδου. Στόχος των δυο διαδοχικών επισκέψεών μας ήταν να εκφράσουμε σαν εργαζόμενοι την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους αυτούς και να διαπιστώσουμε τις συνθήκες διαμονής τους πριν την αναχώρησή τους για διάφορες άλλες δομές στη χώρα.

Μια πρώτη διαπίστωση αφορούσε ότι το σύνολο των 284 ανθρώπων είχε στη διάθεσή του πέρα από κάποιες χημικές τουαλέτες και ελάχιστες άλλες του ίδιου του κτηρίου, έναν μοναδικό μεταλλικό νιπτήρα κι ένα ακόμη λάστιχο δίπλα του με τρεχούμενο νερό, ένα ψυγείο και μερικές παλιές μοκέτες για να ξαπλώνουν! Ούτε συζήτηση για κάποια ντουζιέρα, άλλωστε όπως οι ίδιοι υποστήριξαν κι αν ακόμη υπήρχε η δυνατότητα για ατομική καθαριότητα δεν υπήρχαν είδη καθαριότητας, πετσέτες ή καθαρά ρούχα ενώ κάποιοι ήταν ξυπόλητοι!

Ένα βασικό πρόβλημα που αναδείχτηκε στη συζήτηση μαζί τους ήταν η αδυναμία επικοινωνίας με συγγενικά τους πρόσωπα λόγω κατάσχεσής των κινητών τους τηλεφώνων. Δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να βρεθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι στην Ελλάδα και εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το μέλλον τους.

Συμμεριζόμαστε όλες τις ανησυχίες τους και αναρωτιόμαστε για πόσο καιρό ακόμη θα γινόμαστε μάρτυρες μεταναστευτικών ροών που μάλιστα φαίνεται ότι θα αυξηθούν αφού η φρίκη του πολέμου, η φτώχεια, η κλιματική κρίση, με ευθύνη των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σπρώχνει τους ανθρώπους στην αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο ασφαλούς ζωής.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τέτοιες εικόνες αποθήκευσης ψυχών σε χώρους ακατάλληλους μακριά από κάθε έννοια πραγματικής φιλοξενίας και αξιοπρέπειας.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την ολοένα και πιο συχνή παρουσία στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη βάση της Σούδας, των υπαίτιων αυτού του ξεριζωμού. Της βάσης που αυτές τις μέρες βρέθηκε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια!

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους πολέμους ούτε με την εφαρμογή των νέων αντιδραστικών κανόνων της ΕΕ για το μεταναστευτικό.


Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε:

  • να βρεθούν κατάλληλοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τέτοιες που να αρμόζουν στην εποχή μας

  • την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά

  • για όσο διάστημα παραμένουν τα προσφυγόπουλα στη χώρα μας διεκδικούμε το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση σε αποκλειστικά δημόσιες δομές, με άμεσες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες

  • καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στη χώρα μας με άμεσες διαδικασίες ασύλου, νομιμοποιητικά έγγραφα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειες τους, να τηρηθούν όλα τα δικαιώματά τους με βάση τη συνθήκη της Γενεύης

  • να σταματήσουν οι ρατσιστικές πρακτικές των push backs και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου


Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, συνολικά το χανιώτικο λαό να παλέψουμε από κοινού για να κλείσει η βάση της Σούδας και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους πολέμους που αποτελούν και τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων!


Για το ΔΣ


Ο Πρόεδρος 

Μαυρογεννακης Γιώργος 

Η Γ.Γραμματέας

Χαραλαμπάκη Αργυρώ 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!!! Παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. στη Διεύθυνση ΠρΩΤΟΒΑΘΜΙΑς!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ 2020 ΚΑΙ 2021 ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς- Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι!

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.