ΟΧΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ

 



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11 μ.μ στο Ηράκλειο.

Το Δ.Σ του ΣΕΠΕ Χανίων στηρίζει τον αγώνα που αναπτύσσεται από δεκάδες φορείς του ν. Χανίων ενάντια στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας. Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση 269 τεράστιων πυλώνων που θα φτάνουν τα 33 m στο ύψος και βάσης 110 τ.μ. Η γραμμή μεταφοράς θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, το Ρέθυμνο καταλήγοντας στον υποσταθμό της Δαμάστας Ηρακλείου. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης γραμμής μεταφοράς εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια για τον λαό της περιοχής, αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των «πράσινων» επενδυτών που με την στήριξη του κράτους σχεδιάζουν να γεμίσουν τα βουνά του Αποκόρωνα και των Σφακίων με δεκάδες ανεμογεννήτριες. Είναι οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας που το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 50% στα κέρδη τους.

Μπροστά στα κέρδη των λίγων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι ζωές και οι ανάγκες των πολλών.

Το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό έγκλημα , όπως έχει επισημάνει το ΓΕΩΤΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 80 από τους 269 πυλώνες θα τοποθετηθούν εντός περιοχών προστασίας βιοποικιλότητας. Αντίστοιχα 11 km από τα 101,3 km της γραμμής μεταφοράς θα περάσουν από καταφύγια άγριας ζωής. Στην φάση της κατασκευής θα επηρεαστούν 431 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Κάθε πυλώνας απαιτεί 400 τ.μ διαμόρφωση χώρου για την θεμελίωσή του. Στην φάση της λειτουργίας ,οι καταλαμβανόμενες εκτάσεις από τα σκέλη των πυλώνων θα είναι 27,2 στρ., από τις οποίες 18,5 στρ είναι δασικές εκτάσεις, 5,1 στρ. είναι οικότοποι και 0,5στρ οικότοποι εθνικής σημασίας.

Θα αλλάξει την φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, υποβαθμίζοντας πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές του Αποκόρωνα, ενώ αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των χωριών της ρίζας θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση και το Υπουργείο να επικαλούνται το κόστος της υπογειοποίησης και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του έργου , αγνοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε δημόσια τοποθέτηση του προειδοποιεί για τις σοβαρές ασθένειες που θα προκύπτουν από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Όπως γράφει στην ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος: «Η βλαβερή επίδραση στα κύτταρα των ζώντων οργανισμών οδηγούν σε οξειδωτικό stress, πράγμα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο, γήρανση, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, υπογονιμότητα, καρκίνο και κληρονομικές μεταλλάξεις.

Αποτελεί πρόκληση να ακούμε την κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η «πράσινη» μετάβαση, η εγκατάσταση των ΑΠΕ στα βουνά, τα πολυδιαφημισμένα έργα εκατομμυρίων δεν έχουν εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για τον λαό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το αντίθετο συμβαίνει. Ο συνδυασμός της πράσινης μετάβασης, της απελευθέρωσης της ενέργειας η εισαγωγή του χρηματιστηρίου της ενέργειας, έχουν οδηγήσει στο αποτέλεσμα το ρεύμα πωλείται σαν πανάκριβο εμπόρευμα. Η συνέπεια είναι εκατοντάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, να ζουν με τον φόβο της διακοπής του ρεύματος.

Ως εδώ! Δεν θα παραδώσουμε τον τόπο μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας!

Ολόκληρη η κοινωνία (Δημοτικό Συμβούλιο, επιστημονικοί φορείς, φορείς των κατοίκων του Αποκόρωνα) απαιτούν να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων, ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και καλλιεργούμε από γενιά σε γενιά.

Καλούμε τον Χανιώτικο λαό, τους κατοίκους του Αποκόρωνα και τους φορείς τους να ορθώσουν τείχος αντίστασης, να οργανώσουν συνελεύσεις στα χωριά και να εμποδίσουν με τον αγώνα τους την εγκατάσταση πυλώνων στις Μαδάρες.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση που οργανώνει η Πρωτοβουλία των φορέων του Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και στις Ανεμογεννήτριες την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.


  • Όχι στους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ και στις Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Αποκόρωνα και των Σφακίων!

  • Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη γραμμή μεταφοράς και να σχεδιαστεί η υλοποίηση με υπογειοποίηση ή άλλους τρόπους όπως προτείνουν επιστημονικοί φορείς.

  • Ρεύμα κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα.

  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

  • Γενναία μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh. Καμία διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν.

  • Κατάργηση των πράσινων χαρατσιών στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος   

Μαυρογεννάκης Γιώργος        

 η Γ. Γραμματέας

   Χαραλαμπάκη Αργυρώ


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

Στρατιωτικό Πρατήριο Χανίων - Το Πρατήριο στα Χανιά βρίσκεται στην ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ 1

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.