ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 


Ο υπουργός Παιδείας αυτή τη φορά ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό. Με τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές να εκδίδουν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εφόσον υφίστανται λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από́ τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού́ (Α.Σ.Ε.Π.) λόγω εξάντλησης των υποψήφιων. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε αξιολογικούς πίνακες επιλογής ανά́ κλάδο/ειδικότητα με βάση αποκλειστικά́ τον βαθμό́ του πτυχίου τους και εφόσον δεν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών και μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι δυνατή́ η πρόσληψη συνταξιούχων εκπαιδευτικών, που δεν έχουν υπερβεί́ το 67ο έτος της ηλικίας τους!!!

  Κάλυψη κενών και εργασία μέχρι θανάτου πάνε πακέτο μετά και τις δηλώσεις Γεωργιάδη για συνταξιούχους που μπορούν να δουλεύουν για να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξη. Ένα ακόμα άλλοθι στις πολιτικές των μηδενικών διορισμών και της αδιοριστίας για τους νέους συναδέλφους. Σα να μη φτάνουν τα δυσθεώρητα όρια συνταξιοδότησης που έχουν θεσπίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, τώρα προτείνουν να επιστρέψουν στην υπηρεσία οι συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει αποκλειστικά βαρύτατες ευθύνες για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε ολόκληρο το φάσμα της. Τα προβλήματα έχουν αναδειχτεί σε όλα τα επίπεδα και τα βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ άλλων:

  • το προσοντολόγιο διέλυσε την παραμικρή ασφάλεια που δημιουργούσαν οι πίνακες προσλήψεων με το πτυχίο και την προϋπηρεσία όπου κάθε ένας και κάθε μια προσλαμβάνονταν με την σειρά του χωρίς τα ετήσια ανεβοκατεβάσματα στους πίνακες λόγω κριτηρίων

  • κλειδώνει τους πίνακες αναπληρωτ(ρι)ών επί χρόνια αφήνοντας εκτός εκατοντάδες νέες/νέους συναδέλφους/ισσες

  • αντί να αυξήσει τις προσλήψεις και να καλύψει όλα τα κενά των εκπαιδευτικών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, κλείνει σχολεία, συγχωνεύει τμήματα και θεσπίζει το ψηφιακό σχολείο περικόπτοντας ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας

  • οι θέσεις στα σχολειά μας μένουν κενές γιατί το υπουργείο κάνει τραγικά λίγες προσλήψεις που μειώνονται κάθε χρονιά, ενώ η μισθολογική εξαθλίωση στον κλάδο είναι τέτοια που δε φτάνει να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας, πολύ περισσότερο όταν χρειάζεται αν υπάρξει μετακίνηση εκτός της περιοχής συμφερόντων και να χρειάζεται να συντηρηθούν 2 και περισσότερα σπίτια.

  • η εξασφάλιση στέγασης, σε ολόκληρη τη χώρα πια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πού να μείνουν με αποτέλεσμα να έχουμε τα θλιβερά φαινόμενα προσωρινής διαμονής ακόμα και μητέρων με παιδιά σε αυτοκίνητα.


Η μη ανάληψη υπηρεσίας των συναδέλφων μας δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής αλλά απότοκο της πολιτικής επιλογής, της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν θωρακίζει τη δημόσια εκπαίδευση με συνθήκες που να μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων με μισθούς και επαρκή εργασιακά δικαιώματα.

Στο παραμύθι «οι εκπαιδευτικοί φταίνε που δεν πάνε να δουλέψουν» στήνουν ένα δούρειο ίππο για να αντικαταστήσουν μεθοδικά και σταδιακά το κεντρικό σύστημα των πινάκων κατάταξης με ένα τοπικό σύστημα φεουδαρχικών προσλήψεων ημετέρων και μηδαμινών εργασιακών δικαιωμάτων, ατομικής ευθύνης και μεγαλύτερης υποβάθμισης της εργασίας των εκπαιδευτικών αφού ο τρόπος πρόσληψης θα θυμίζει πρόσληψη σε εταιρία με εκπαιδευτικούς να δίνουν το βιογραφικό τους και ο διευθυντής  εκπαίδευσης (και μήπως μετέπειτα και ο διευθυντής του σχολείου;) να τους προσλαμβάνει ή όχι. Η κυβέρνηση επομένως υποβαθμίζει, και αποτελεί συνειδητή της επιλογή, τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργώντας δυσμενές περιβάλλον όπου σχολικές μονάδες σε πολλές περιοχές να αδυνατούν να στελεχωθούν.

Αυτά τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε σήμερα επιχειρεί να τα φορτώσει στις πλάτες του κλάδου. Σε συνέχεια του προσοντολογίου, αυτό το νέο σύστημα, θα διαμορφώσει ένα ρευστό τοπίο το οποίο δε θα διασφαλίζει σταθερότητα ούτε στις προσλήψεις αναπληρωτών! Κανείς εκπαιδευτικός, είτε επί χρόνια αναπληρωτής είτε αδιόριστος δε θα μπορεί να διασφαλίσει την πρόσληψη ή επαναπρόσληψή του, καθώς τα κριτήρια και η μοριοδότησή τους θα υπόκεινται σε διαρκείς αλλαγές αλλά και η πρόσληψή τους θα γίνεται κατά το δοκούν των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα θα είναι η συνεχής εναλλαγή των εργαζόμενων που θα ανακυκλώνονται ως αναλώσιμα υλικά ώστε να μην αποκτούν δικαιώματα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Θυμίζει προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων που επιχείρησαν είτε να προσλάβουν προσωπικό με μόρια είτε στρατιώτες εκπαιδευτικούς ενώ υπηρετούσαν τη θητεία τους.

Η τροπολογία είναι επικίνδυνη για τη δημόσια εκπαίδευση και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Λέμε καθαρά ότι μετά το αέναο κυνήγι προσόντων, τον ανταγωνισμό-κανιβαλισμό του προσοντολογίου, μετά τις προσλήψεις τριμήνων με αφορμή τον covid, έρχεται νέο χτύπημα για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών!


ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!


Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να την αποσύρουν αμέσως και να επιλύσουν τη ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την πενιχρή μισθοδοσία μας, την ακρίβεια που σαρώνει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και τη δραματική αύξηση της στεγαστικής κρίσης. Πολιτικές ανακούφισης χρειάζονται κι όχι επιθετικές πολιτικές "λύσεις" που διαμορφώνουν εργασιακό μεσαίωνα. Να κάνει πράξη τα χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος :

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

  •  Ούτε σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις. Κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου και του ν. 4692/20 Κεραμέως.

  • Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα σε όλα τα σχολεία. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς.

  • Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων. Πλήρης προστασία της μητρότητας.

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίων 30 ημερών

ΕΠΕΙΓΟΝ:ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ 2025

Πρατήριο Στρατού & Στρατιωτική Λέσχη

Συλλυπητήριο ψήφισμα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποτελεί την ένωση όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελλάδας, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Συλλόγων Ελλήνων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Εξωτερικού. Ιδρύθηκε το 1922. Μέλη της ΔΟΕ είναι σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Σκοπός της Δ.Ο.Ε. είναι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου και η συμβολή στη βελτίωση όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες ερευνητές, αντίστοιχους φορείς, σωματεία, επιστημονικές ενώσεις και εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

ΑΔΕΔΥ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) είναι συνδικάτο των εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1926 ως Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος η δραστηριότητα της οποίας ανεστάλη κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μεταξά και επανιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1947 ως ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της υπολογίζεται σε περίπου 311.000 και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 565.454. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει 46 συνδικάτα. Υπάρχουν 47 περιφερειακά γραφεία. Η ηγεσία ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 17 μέλη. Η ΑΔΕΔΥ είναι μετά την ΓΣΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑΔΕΔΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.